Психично болна обикаля с нож, цял блок живее в страх

Публикувано на вт, 22 Окт. 2019
7763 четения

Цял блок в търновския квартал “Бузлуджа” от години живее в страх от психично болна жена, която ги заплашва с нож и отправя закани, че ще ги запали. За ужаса и ежедневния тормоз разказаха потърпевшите, живеещи в блок 13 на ул. “Деньо Чоканов” 7. Психично болната обикаля в и около блока, блъска по вратите на съседите си и крещи, изхвърля вещи, чупи стъкла. Жените и децата в блока признават, че се страхуват да излизат навън, тъй като жената е непредсказуема.
Последният инцидент в блока е от края на миналата седмица, когато за пореден път жената е забелязана да се разхожда с нож между етажите, отправяйки заплахи срещу един от мъжете в блока. Извиканият на място полицейски екип я отвежда в Спешна помощ, след което е освободена, а срещу нея има обвинение за закана за убийство.
“Проблемът е от години – още от 2009 г. Няма институция, до която да не съм писал и да не съм занимавал. Тази жена е лекувана много пъти в Центъра за психично здраве, но след изписването ѝ се връща у дома и тормозът продължава. Трябва ли да стане някое нещастие, някой да бъде намушкан или убит, за да се вземат мерки”, недоумява Христо Горсов, който е един от потърпевшите. Казва, че е разговарял многократно със съпруга на болната, но той споделил с него, че е безсилен да се справи с агресията на жена си, не можел да я накара и да си пие лекарствата.
През 2017 г. хората в блока събират подписка, в която се включват 173 души с искане семейството да бъде изселено. Малко след като се организират, умира синът им и Христо Горсов от състрадание оттегля жалбата си. Адът след това продължава. Многобройните сигнали и жалби не дават резултат, тъй като от институциите всеки път им отговарят, че няма данни за образуване на производство.
Оказва се, че в четирите входа на жилищния блок живеят общо четирима психично болни и всички 86 семейства се оказват техни заложници, безсилни да се справят с проблема.
Според българското законодателство лечението в психиатрично заведение става със съгласието на болния, а ако са извършили обществено опасни деяния, по преценка на съда и въз основа на съдебнопсихиатрично освидетелстване се прилага т.нар. принудително настаняване. Процедурата е много тромава и отнема дълго време. А ако се стигне до настаняване по принуда, то след изтичане на 6-месечния срок съдът се произнася за прекратяване, продължаване или заменяне на мярката. След като болният се върне у дома, на практика никой не следи дали приема предписаните медикаменти, заради което отново, рано или късно, се стига до влошаване на неговото състояние и връщане в изходна позиция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново