Проверяват купища с документи във ВТУ заради жалба срещу трима ректори

Публикувано на чт, 14 Юли 2016
1445 четения

Огромен масив с документи от 2006 година до сега ще бъдат проверени във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Мащабната проверка касае дейността на тримата последни ректори – професорите Иван Харалампиев, Пламен Легкоступ и Христо Бонджолов. Разследването, което вече тече, се води от служители на сектор “Икономическа полиция” под наблюдението на Окръжна прокуратура Велико Търново. То започна след жалба на доц. Гено Генов, бивш преподавател по западноевропейска литература в Университета.
На обстоен преглед са подложени документи, касаещи имотното състояние на тримата професори. Събират се подробни данни около дейността им като административни ръководители на ВУЗ-а, също и за проверките, на които е бил подложен Университетът по време на управлението им.
На база всеобхватната жалба, с която е сезирано държавното обвинение, проверяващите ще се занимаят с голямо количество документация, а изгледите за приключване на проверката касаят неопределен период от време.

Мария НЕДЕВА

Тримата последни ректори на ВТУ коментират проверката
срещу тях по жалба на бившия преподавател доц. Гено Генов

Проф. Иван Харалампиев:
“Оставих университета с 4,2 млн. лева собствени приходи”

Това е Гено Генов, друг коментар според мен не е нужен. И ако прокуратурата не познава този човек, си е техен проблем, каза вчера проф. Иван Харалампиев, който управляваше търновската алма матер два мандата – от 1999 до 2007 г.
“Когато аз станах ректор преди около 17 години, заварих няколко папки от моите предшественици с разправии, свързани с това лице. Това е патологичен случай. Въпреки че стана на 70 години, той не се промени, дори стана по-зле”, сподели още професорът.
“А прокуратурата има свобода да прави каквито иска проверки. Аз вече десета година не съм ректор, а още преди да ми изтече мандатът ми направиха куп ревизии и проверки, които не показаха нарушения. След моето ръководство Великотърновският университет разполагаше с 4,2 млн. лв. от собствени приходи и нямаше никакви задължения. ВТУ имаше пари и се работеше нормално. Затова не мога да разбера защо слагат под общ знаменател мен и сегашния ректор”, обясни още проф. Харалампиев.

Проф. Пламен Легкоступ:
“Всичко при моето управление е прозрачно и може да се провери”

“Нито искам, нито мога да коментирам действията на доц. Гено Генов. Той е достатъчно известен и на търновската общественост, и на прокуратурата. Разплакал е много студенти и преди всичко – студентки. Докато бях ректор, този преподавател непрекъснато пишеше жалби до всевъзможни инстанции и съм бил проверяван. Сега отново ще се наложи работата на администрацията на университета да спре, за да се търсят и предоставят документи на разследващите.” Това обясни предишният ректор проф. Пламен Легкоступ, с когото се свързахме в Китай. Той сподели, че използва отпуската си, за да работи по няколко проекта на Ханбан в азиатската страна.
“За съжаление законите в България са такива, че прокуратурата е длъжна да образува проверка, щом има жалба, независимо дали е основателна, или не. През двата ми ректорски мандата минаха много проверки. След това дейността ми като ректор беше проверявана от МОН, от АДФИ и т.н. След тях няма издадени наказателни постановления, въпреки че прочетох какви ли не абсурди по този въпрос в пресата. Де факто тази поредна проверка отново визира мен, защото осем от десетте години са от моето управление”, коментира проф. Легкоступ.
“За себе си нямам притеснения. Не са ме проверявали само от светия Синод. Спя спокойно, защото не съм вършил нищо незаконно и съм работил за просперитета на ВТУ. Всичко при мен е прозрачно и може да се провери. За кой ли път. Естествено, при необходимост, съм готов да оказвам съдействие на разследващите органи”, каза професорът.
Според него е редно търновската общественост да зададе на Гено Генов някои съществени въпроси. “Ако не се намери друг, ще го попитам аз: 1. Злоупотребявал ли е със служебното си положение на преподавател, за да изнудва сексуално студентките, които се явяват на изпит при него? 2. Използвал ли е служебното си положение на председател на СДС (по това време управляваща партия), за да принуди лекар от търновско лечебно заведение да унищожи здравното му досие? 3. Кой го изпрати и с какви средства във Франция през 70-те години на миналия век и на кого се отчиташе? 4. Би ли поискал официално становище на Комисията по досиетата относно неговата принадлежност, или не, към ДС?”, заяви още проф. Легкоступ.

Проф. Христо Бонджолов:
“За всички клевети имаме пълно основание да съдим Гено Генов”

“Сега вместо да се чуе за отличната кандидатстудентска кампания, която успяхме да направим, занимаваме страната с поредната безсмислена проверка на ръководството на Великотърновския университет, предизвикана от жалбата на един психично болен човек. Това обследване отново ще натовари допълнително работата на администрацията във ВТУ”, коментира настоящият ректор проф. Христо Бонджолов.
Ако се връзваме на всички, които денонощно сънуват Държавна сигурност, трябва да блокираме работата на държавните институции, сподели ректорът.
“Тези неща Гено Генов ги говори от години. Той вече няма нищо общо с университета, защото е пенсионер, а не действащ доцент. Жалбите му са пълни с откровени лъжи и купища обиди към колеги преподаватели. За всички клевети имаме пълно основание да го съдим, но не си струва да губим време, пари и нерви за това”, каза още проф. Бонджолов.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново