Просветни дейци и един директор от областта с отличие “Неофит Рилски”

Публикувано на пт, 22 май 2020
335 четения

11 заслужили учители и един директор от област В. Търново получават престижното национално отличие “Неофит Рилски” в навечерието на 24 май. Призът се присъжда от образователното министерство за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.
Част от преподавателите са предложени от учителските колективи в своите училища и са селектирани от Регионалното управление на образованието. Други са номинирани от Синдиката на българските учители, Съюза на работодателите в системата на народната просвета и синдикат “Образование” в КТ “Подкрепа”.
Сред учителите във великотърновските училища са отличени Маргарита Мочукова от СУ “Емилиян Станев, Таня Попова от ОУ “Бачо Киро” и Антоанета Андреева от Професионалната гимназия по електроника “А. С. Попов”. С номинация е и ресурсният учител в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” – Силвия Отчева.
Горнооряховският представител, отличен с националната награда през тази година, е Ваня Недкова, учител в СУ “Вичо Грънчаров.
С най-много наградени учители в настоящото издание е свищовското СУ “Николай Катранов”. Четиримата отличени педагози са Ценка Димитрова, Елена Илиева, Петя Попова и Христо Христов.
Единственият директор от Великотърновска област, удостоен с приза “Неофит Рилски” тази година, е Магдалена Алексиева от детска градина “Осми март” в Павликени”. Сред педагозите, работещи в детска градина, наградата получават още Пламенка Борисова от свищовската ДГ “Чиполино” и Десислава Димитрова” от горнооряховската ДГ “Елена Грънчарова”.
За разлика от други години, заради извънредната ситуация в България, официалното връчване на отличията този път ще бъде отложено и няма да се проведе в навечерието на Деня на българската просвета и култура – 24 май. Датата на церемонията ще бъде обявена допълнително.
“Радваме се, че толкова много учители от област В. Търново са удостоени с тази награда. Смятам, че в извънредните условия, в които бяхме поставени, повече педагози го заслужават, но заради регламента е невъзможно да наградим всички. Те наистина направиха истинско чудо за тези два месеца”, сподели Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието във Велико Търново (на снимката).
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново