Пропука се каменна стена, висяща над тротоара на бул. “България”

Публикувано на пн, 3 февр. 2020
1230 четения

Сериозни пукнатини са се появили върху каменна стена, намираща се пред жилищна кооперация на бул. “България” 6 във В. Търново. Цепнатините са стари, но през последната година силно са увредили съоръжението, което заплашва да рухне върху тротоара, по който ежедневно преминават стотици великотърновци, сигнализираха граждани. Хората са притеснени, че при първия по-обилен дъжд каменната стена може напълно да се срути. Не по-малко притеснително е състоянието и на бетонните пояси пред кооперацията, които също са напукани и деформирани. Според живеещите в блока причината е, че отводнителните съоръжения не работят и е въпрос на време да започнат свлачищни процеси.
Подобни свличания на земни маси има в различни части на града, заради рушащите се подпорни стени. В началото на януари паднаха няколко масивни каменни блокове от подпорната стена, намираща се на входа на Стара болница. Причината за откъртването им е, че укрепителното съоръжение е много старо, а корените на намиращите се над него дървета допълнително са подкопали стената. Експерти от Общината веднага са направили оглед на място и са предприели съответните мерки по укрепването ѝ. Възложено е аварийно проектиране на укрепителните мероприятия.
От укрепване се нуждае и подпорната стена на ул. “Стефан Стамболов”, която е силно деформирана.
Подобна е ситуацията и на ул. “Опълченска”, където ерозионни процеси са увредили част от основите на подпорната стена. Конструкцията е компрометирана и от подпочвените води, което доведе до откъртване на части от стената.
Заради опасността от рухване на съоръжението от кметството са възложили спешното ѝ укрепване, за да се избегнат инциденти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново