Проф. Мая Константинова: Увеличават се децата с диабет тип 1 в ранна възраст

Публикувано на вт, 6 Дек. 2016
1018 четения

През последните 10 години в България се увеличават децата с диабет тип 1 в ранна детска възраст – под 4 – 6 години, съобщи проф. Мая Константинова, началник на отделение по диабет в Университетската детска болница в София. Тя участва в международна среща на ендокринолозите, която се проведе от 1 до 3 декември в Арбанаси. В престижния форум, заедно с българските си колеги, се включиха едни от най-големите специалисти по детски диабет в света като проф. Стюарт Бринк, проф. Ева Малеска, проф. Алекандро Салватони, Наташа Братина, Герхард Биндер и др. За заслуги в детската диабетология първите трима получиха грамоти от името на кмета на Велико Търново – Даниел Панов, които връчи неговият заместник Ганчо Карабаджаков.
Обикновено детският диабет се проявява в пубертета. В България са регистрирани около 1500 деца с тип 1, но това не е точният брой, тъй като много българчета живеят в чужбина, каза още проф. Константинова, която е бивш национален консултант по детска ендокринология. Вече има и случаи на диабет тип 2 при подрастващи, който се дължи най-вече на затлъстяване. Ако не спре тази епидемия с наднорменото тегло, ще имаме все повече деца с диабет на възрастните, категорична е проф. Константинова. Общо в световен мащаб детският диабет нараства годишно с 3 процента.
За да бъдат диагностицирани рано, лекувани адекватно и с добър контрол на кръвната захар, проф. Константинова става инициатор за създаване на Национално сдружение за терапия на детския диабет, а също и негов председател, което тази година навърши 5 години. Именно тази организация инициира международната среща, която се провежда на всеки две години за проследяване на световните новости в тази област, а също да бъдат въвеждани и в българската клинична практика.
Ние подкрепяме и нашите малки пациенти и техните родители в определени каузи, като например прилагане на инсулиновите помпи, чрез които се поддържа по-добър контрол на кръвната захар през денонощието. Според проф. Константинова това лечение е голям успех за българските деца, което ще бъде реимбурсирано от здравната каса догодина. Поставянето на инсулинова помпа още не означава добър контрол на кръвната захар, твърди председателката на сдружението. Необходимо е лечението да се наблюдава от ендокринолог и веднага да се прави корекция при необходимост. Защото от това зависи качеството и продължителността на живота на малките пациенти.
Проф. Константинова отчете и резултатите на две големи национални проучвания, откакто е създадено Националното сдружение за децата с диабет. Резултатите показват, че след първото изследване през 2012 г. на 815 деца със захарна болест от цялата страна средната стойност на гликирания хемоглобин е 9, което не е удовлетворителна стойност. Целта е да се постигне норма под 7,5. След като тези резултати са съобщени на конгрес по детска ендокринология, сдружението прави план за подобряване на грижите за диабета и са въведени нови дневници за проследяване на кръвната захар. След това второто национално изследване през 2014 г. показва значително подобряване на резултатите от изследванията.
Проф. Константинова отчете също, че детските ендокринолози са направили проучване и за затлъстяването сред децата в България. Данните са тревожни – всяко трето дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Измерени са над 5000 деца в различни училища в страната и ако не се вземат адекватни мерки, освен този риск от диабет, то тези подрастващи са сигурен контингент и на кардиолозите. Вече забелязваме деца с артериална хипертония, която е характерна за възрастните хора, коментира известната ендокриноложка.
Според нея лечението на детския диабет винаги е било приоритет на държавата, която осигурява консумативи за контрол на кръвната захар и самите инсулини. Сега здравната каса се обръща с лице и към инсулиновите помпи с консумативите и сензорите за децата с диабет, което в други държави отдавна е факт.
Много важно е обучението на самите деца, техните родители и училищните медици, затова проведохме обучение в цялата страна тази година. Здравните работници в училищата не бива да се страхуват, ако на едно дете с диабет се появи проблем в часа. Заедно с това презентирахме и лекции по проблемите на затлъстяването, посочи проф. Константинова. Тя допълни, че следващата година това обучение с училищните медици продължава, а където се налага, то ще бъде повторено. Все още в училищата медицинските сестри не са задължени законово да оказват първа помощ при децата с диабет. В момента този проблем се дебатира в Народното събрание, за да бъдат уредени нормативно новите ангажименти на здравните власти в училищата.
А по отношение на инсулиновите помпи, ендокриноложката Наташа Братина от Словения е споделила на срещата в Арбанаси, че над 90 процента от техните деца се лекуват с инсулинови помпи. Там учителите са обучени много добре и те поставят инсулина в училищата.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново