Проф. Маргарита Апостолова, ръководител на Лаборатория към Института по молекулярна биология при БАН: “Нанодиаманти дават шанс при лечение на остеопороза”

Публикувано на ср, 21 юни 2017
613 четения

Нанодиаманти се пречистват и се включват в т.нар. интелигентни гелове – полимери, които съдържат и ендотелни прогиниторни клетки, изолирани от периферна кръв на животни или на човек. Когато тези клетки живеят върху интелигентните гелове, от тях можем да създадем остеобласти. Това са основните клетки, които изграждат костта, разказа проф. Маргарита Апостолова, ръководител на Лабораторията за медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология при БАН. Тя участва в здравен семинар за новости в медицината, организиран от Фондация “МОСТ”. Но когато се появи остеопороза, тя води до намалена костна плътност и нарушена микроархитектура и това е трудно лечимо заболяване, което има много следоперативни усложнения. Затова болестта е предизвикателство за учени в целия свят, които търсят иновативно лечение за милионите страдащи пациенти.
Една от причините да се търсят нови терапевтични подходи е, че досегашните лекарства за превенция и лечение на остеопорозата предимно са насочени към спиране на функцията на т.нар. лоши клетки – остеобласти, и се цели да се увеличи костната маса, чрез намаляване на въпросната остеобластна костна резорбция. Това обаче на практика се постига много трудно. Много от пациентите въобще не отговарят на тази терапия и когато се стигне до поставяне на импланти, те се отхвърлят често поради неправилната костна структура. Затова ние си поставихме две основни задачи в Лабораторията, обясни проф. Апостолова. Първата е да се подобрят биосъвместимите свойства на имплантите за специфично приложение при остеопорозата. И втората е да разработим метод за подобряване на костната плътност с минимална хирургическа намеса, което вече е факт. Тази идея дойде от факта, че костната структура съдържа много голяма вътрешна матрична структура, която е подобна на гелните матрици и ние синтезирахме три наноструктурирани гелни матрици, които представляват като желе. Нарекохме ги именно интелигентни гелове, защото притежават едно интересно свойство – на стайна температура те са течни, но като стигнат 37 градуса, придобиват структурата на гел. В тези гелове поставихме нанодиаманти и проследихме техните свойства. Поставихме и ендоделни прогиниторни клетки от периферна кръв както от животни, така и от донори на човешка кръв. Тогава тествахме биологично полученото композитно вещество с остеобластните клетки върху животински модели с остеопороза, предимно плъхове. И експерименталните резултати в предклиничните проучвания са много добри. Оказа се, че интелигентните гелове, заедно с нанодиамантите и клетките регенерират костта до 70-80 процента, съобщи проф. Апостолова. По думите ѝ, използвайки методите на нанотехнологиите и съвременните синтези на полимерната химия, в Лабораторията на БАН учените са успели да индивидуализират автоложна трансплантация и да възстановят костната регенерация при плъхове. Надяваме се този проект да се развие по-нататък и да започнат клинични проучвания и при хора, заяви проф. Апостолова. И допълни, че това е напълно възможно, тъй като тези проучвания при животни отговарят на всички европейски лабораторни документи, които са свързани с приложението на нанотехнологиите и наночастиците. Според нея, няма съмнение, че приложението на нанодиамантите има огромно предизвикателство в медицината. Няма съмнение, че под една или друга форма те могат да лекуват дори различни видове на рак. Преди две години учените са показали, че нанодиамантите, на които е закачена фолиева киселина, се натрупват предимно в раковите клетки на яйчниците. При облъчване с лазер нанодиамантите поглъщат много голямо количество енергия, с която после те горят раковата тъкан в животински модел, коментира проф. Апостолова.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново