Проф. Казимир Попконстантинов става Почетен професор на Православния богословски факултет

Публикувано на ср, 2 февр. 2022
159 четения

Проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов става Почетен професор на Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Той е удостоен с отличието заради значимия си принос за популяризирането, издигането и утвърждаването на името на факултета. Предложението за неговото награждаване е на декана доц. Евгений Николов и е прието с Решение на Академичния съвет на Великотърновското висше училище.
Проф. Попконстантинов е български учен, историк, археолог и епиграф, дългогодишен музеен работник и преподавател. Едно от най-големите му открития е на 28 юли 2010 г. на остров Свети Иван, край Созопол по време на археологически разкопки в развалините на манастирския комплекс “Св. Йоан Кръстител”. Там той намира реликварий, за който се предполага, че съдържа мощи на Свети Йоан Кръстител, заради което е разпечатан от специална комисия на 1 август същата година.
За дългогодишната си дейност проф. Попконстантинов е удостоен с редица награди. Сред тях са: Кирило-Методиева награда на БАН за принос в развитието на славистиката и старобългаристиката; Годишна академична награда на БАН в областта на хуманитарните науки за принос в изследването на средновековната българска култура за периода 1994-1999 г.; Изследователска стипендия на Фондация “Александър С. Онасис”; Годишна европейска Хердерова награда на Фондация “Алфред Тьопфер” – Германия, и Виенския университет в Австрия; Почетен златен медал на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” за издигане и утвърждаване на авторитета на вуза и за принос в областта на старобългарската епиграфика, в развитието на славистиката и старобългаристиката и в изследването на средновековната българска култура; Почетен гражданин на Велико Търново и на Созопол.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново