Проф. Карим Наама: “България и Ирак могат да развият успешно сътрудничество”

Публикувано на пт, 15 Мар. 2019
285 четения

След близо 40 г. изгнание проф. Карим Наама се връща за първи път в Ирак и родната си къща. Преподавателят по икономика във ВТУ разказва, че за него този момент е бил изключително емоционален и изпълнен със смесени чувства. Днес той вижда родината си по нов начин, отворена към света и с желание да се утвърди на политическата карта, като си сътрудничи с други държави. За него това е изключително важен знак за стабилност в арабската държава.
Проф. Наама пристига в България през 1978 г., бягайки от режима на диктатора Саддам Хюсеин. В родината си той бил осъден на смърт едва 18-годишен, подобно на хиляди други иракчани, получили присъди по политически причини. След като обикаля различни градове в Ирак, осъзнава, че единственият шанс да се спаси е бягството. Пристига в България през Истанбул. Завършва “Икономика и управление на промишлеността” в Стопанската академия в Свищов. В крайдунавския град създава и семейство, радва се на дъщеря, която го е дарила и с внуци. Днес проф. Наама е доктор по икономически и политически науки и преподава във ВТУ. Разказва, че страната ни не му била непозната, тъй като има слабост към българската литература и поезия. “Винаги, когато пътувам, нося със себе си стихосбирка на Димчо Дебелянов. “Да се завърнеш в бащината къща” – това е изключително силно и въздействащо стихотворение”, споделя проф. Наама. След бягството от родината си той се завръща в Ирак за първи път през 2012 г. Първото, което прави, е да се срещне със своите близки и приятели. Проф. Наама е от многодетно семейство с девет деца – седем братя и две сестри. Разказва, че единият от братята му е убит по време на режима на Саддам Хюсеин и единственото, което знаят, е, че е погребан в масов гроб. След падането на диктатора семейството му намира заповедта за изпълнение на присъдата, издадена на 23.12.1982 г. В нея е посочено, че трябва да бъдат екзекутирани 197 граждани в един ден. Подобни присъди са издавани на всички, които не били съгласни с политическото управление на страната. Това я поставя в международна изолация, а през 1991 г. е наложено и петролното ембарго, което се отразява изключително тежко на икономиката на арабската държава. През 2003 г. следва и войната в Залива, която буквално я срива.
Тази година проф. Карим Наама успява да посети и бащината си къща, 40 г. след като я е напуснал. “Тя вече не е наша, но отидох да я видя и я снимах за спомен. Обиколих района, видях се със стари познати и със съседи. Всичко е много различно и променено след толкова години. Но за мен беше невероятна емоция, имаше както радост и смях, така и сълзи и тъга”, разказва проф. Наама. Най-тежкият момент за него е, когато отива на гроба на родителите си.
Докато е в Ирак, успява да посети и основното училище, в което е учил, за да потърси първата си учителка. Връща се и в гимназията, от където спомените за ученическите години са живи и до днес. “Влязох вътре, за да видя класната си стая и чина, на който сядях. Бях с единия от братята ми и с приятел. Спомням си, че имаше двама полицаи, които се разплакаха, когато им казахме, че се връщам там след толкова години”, споделя професорът. Докато е в Ирак, посещава и университета в столицата, който е най-големият в страната и втори по големина в Арабския свят. Във висшето училище се обучават над 100 000 студенти в различни специалности – икономика, педагогика, история и др.
“Надявам се тази година да започнем сътрудничество между ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и университета в Багдад. Това би било много ползотворно и за двете страни, тъй като Ирак вече е включен в много европейски програми, като “Еразъм +”. Щастлив съм, че Европейската комисия започна да се отваря към трети страни, които не са членки на ЕС – Ирак, Египет, Тунис, Мароко и др. Включването на Ирак означава много за мен, тъй като това е знак за сигурност и стабилност в страната. Там вече може да се пътува, да се осъществяват бизнес контакти. Само преди 5-6 г. беше трудно да се говори за подобна възможност”, разказва проф. Наама. Надява се ВТУ да осъществи сътрудничество и с университета Куфа, в който преподава български възпитаник.
Като икономист, проф. Наама вижда трудностите, пред които е изправена държавата. В момента тя се бори да изплува от разрухата, но се нуждае от помощ, за да съживи икономиката си. Това ще се случи с навлизането на преки чуждестранни инвестиции и външни компании. “Моят апел е България да бъде активна в тази насока за участие при възстановяването на Ирак. Това може да бъде чрез сътрудничество в областта на инфраструктурата, създаването на съвместни фирми и консорциуми, в областта на здравеопазването и енергийните проекти. Ирак се нуждае от такава помощ, а българските специалисти са високо ценени там”, казва още проф. Наама. Според него арабската държава е отворена към България. Сериозен проблем пред местните жители е визовият режим, който смята, че трябва да бъде облекчен. “Визите трябва да бъдат издавани от Българското посолство в Ирак, а не да се пътува до съседни страни. Ако един иракчанин иска да получи виза за България, трябва да отиде до Йордания или Турция, въпреки че има посолство на Република България в Ирак. Това създава сериозни затруднения, още повече че няма гаранция за получаването на виза”, обяснява проф. Карим Наама. Той е категоричен, че ако режимът бъде облекчен у нас, могат да пристигнат и много туристи от Ирак, тъй като в момента избират като дестинации за почивка Украйна, Молдова, Беларус, Турция и дори Русия, която е облекчила визовия режиим.
Възможност за съвместно сътрудничество между България и Ирак има и в областта на здравеопазването. Арабската държава предлага български лекари да лекуват иракските деца подобно на програмата, по която страната ни си сътрудничеше с Либия. Ирак разполага с големи финансови възможности, с които да обезпечи реализирането на подобна инициатива. Само преди месец и половина бе гласуван бюджетът на Ирак, който възлиза на 112 млрд. долара. Страната е член и на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол). Тя е eднa oт нaй-бoгaтитe държави нa пeтpoл в cвeтa и с едни от нaй-гoлeмите нeфтeни зaпacи. Дневно Ирак изнася 3 500 000 барела петрол, като цената на един барел е 56 долара. С подобни приходи арабската държава разполага с огромен финансов ресурс за реализиране на мащабни проекти.
“За съжаление както много държави и в Ирак също има голяма корупция. И най-големият процент е при политиците. Хората споделят за този проблем с болка и огорчение, но виждам, че страната се опитва да се бори с нея. Инститициите се противопоставят на корупцията, но това е един дълъг и нелек процес”, казва още проф. Карим Наама. Той е оптимист за бъдещото развитие на Ирак, която се връща към нормалното функциониране и се съвзема от войната. Белег за това е и огромното строителство, което се разгръща в страната. За стабилизирането ѝ България може да бъде ползотворен партньор и да си сътрудничат успешно в различни направления”, убеден е проф. Наама.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново