Проф. Иван Стоянов чете лекция за Левски във Виена

Публикувано на ср, 2 юли 2014
893 четения

Лекция на тема “Европейските измерения на Васил Левски” изнесе в Института по славистика на Виенския университет преподавателят от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и председател на Фондация “Васил Левски” проф. Иван Стоянов. Това стана по време на представянето на сборник, в който са събрани докладите на студентите, взели участие в проекта и научната конференция “Прочити на Левски в свой и чужд контекст”. Ученият, който се занимава с изследването на живота и делото на Апостола, е бил на посещение в австрийската столица, Будапеща и Белград във връзка с отчитането на резултатите от инициативата. В проекта и конференцията са взели участие студенти от университетите във Виена, Страсбург, Фрайбург, Познан, Пловдивския университет и Софийския университет.
На официалното представяне на резултатите от проекта и сборника са присъствали посланикът на България в Австрия – Елена Шекерлетова, служители на посолството, директорът на БКИ “Дом Витгенщайн” доц. Румяна Конева, директорът на Института по славистика проф. Поляков, преподаватели и студенти от същия институт, много българи, живеещи във Виена. В срещата са взели участие и студентите от Виена и България, а чрез видеовръзка са били включени студентите от Фрайбург и Познан.
“Идеята за научния форум се роди във Виена, в Български културен институт “Дом Витгенщайн”, където през 2012 г. представях монографията си за Васил Левски. Инициатори бяха Дора Чаушева, директор на Националния музей “Васил Левски” в Карлово, проф. Любка Липчева, лектор по български език и цивилизация във Виенския университет, Борислав Петранов, директор на БКИ “Дом Витгенщайн” във Виена”, обясни проф. Стоянов, който също е сред инициаторите на идеята. Идеята е била подкрепена и от посланика на България в Австрия Елена Шекерлетова.
В Будапеща инициаторите на проекта са провели среща с директора на Българския културен институт и са уговорили бъдещата съвместна дейност. В Белградския университет групата се е срещнала със студенти, изучаващи български език под ръководството на доц. д-р Ценка Иванова от ВТУ, на които са представени целите на проекта.
“Надявам се, че в следващите години ще се включат и сръбски студенти в изучаване и пропагандиране делото на Апостола на българската свобода. В посетените институции, включително и в българското посолство във Виена, беше предоставено значително количество научна литература, запознаваща читателя с България и с един от нейните най-заслужили синове – Васил Левски. След като през 2011 година за пръв път издадохме книга за Апостола на 8 европейски езика, сега неговите идеи бяха представени както от българска страна, така и чрез погледа на младите хора от споменатите университети”, коментира проф. Иван Стоянов.
Весела КЪНЧЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново