Проф. Христо Цацинов празнува своя 75-и юбилей с изложба

Публикувано на вт, 23 Ное. 2021
83 четения

Проф. Христо Цацинов отбелязва своя 75-годишен юбилей с авторска изложба “Графика и импресии в цвят”. Тя може да бъде разгледана в залите “Рафаел Михайлов” в старата столица до 10 декември.
В нея творецът изненадва публиката с нови картини, в които границите между реалност и нереалност се размиват. В своите творби авторът претворява отношението си към проблемите на обществото, околната среда и неразривните връзки помежду им, използвайки втори подсъзнателен план, за да доразвие концепцията си. Посредством прийомите на “печатния колаж” проф. Цацинов обогатява рисунката със сложни текстури, пространствени напластявания и структури. Той реализира своите произведения в техниките литография, дълбок и висок печат, посочва доц. д-р Красимира Друмева, ръководител на Катедра “Графичен дизайн и визуални комуникации” към Факултет “Изобразително изкуство” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
“Картините му имат сюжет, но той е толкова отворен, че провокира зрителя да направи свои собствени интерпретации. На пръв поглед тривиални теми са пресъздадени под различен ъгъл и с ново авторско отношение. Дори голотата е покрита с невидимия воал на условността и не дразни с пошлост и анатомия. Така с изящна линия авторът претворява своите музи в серията “Трафик”, “Капан”, “Атлантида”, “Север и юг” и “Черен фенер”. Голото тяло е основен композиционен и смислов елемент в тези произведения. Колкото повече съзерцавам творбите му откривам нови и нови детайли, които са не само естетическа наслада, а и насочват към философски размисли”, казва още доц. Друмева.
Проф. Цацинов е шлифован майстор в предаването на емоционални състояния. Неговите персонажи носят характер и индивидуалност, която ескалира с помощта на богатството на изразните техники, които използва, добавя тя. Специално внимание доц. Друмева насочва към “импресиите в цвят”, които самият автор определя, като записани “импровизации” с моментна стойност. Те имат пряка връзка с неговата широкоспектърна творческа личност, която включва и това, че той е блестящ музикант и в тези произведения визуализира своите джаз импресии.
Проф. Цацинов завършва графика в първия випуск на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1971 година. По-късно той се завръща във Факултета по изобразително изкуство като асистент на доц. Иван Маринов и проф. Хаджитанев. През 1990 г. става доцент и е водещ преподавател по графика. През 2009 година получава академичната длъжност “професор”. Както повечето творци, които работят и живеят във В. Търново, той също черпи вдъхновение от историческото минало на града. Участва в почти всички национални изложби на историческа тема след 1974 година. В по-ново време е запленен от така наречената “асоциативна графика” и се включва в множество изложби и биеналета. Проф. Цацинов работи в областта и на “малката графика” и “екслибриса”. Той споделя, че за него този формат сближава художник и зрител.
Творбите на проф. Цацинов често прекрачват границите на България и са представяни в Испания, Чехия, Венецуела, Полша, Италия, Естония, Македония, Румъния, Сърбия, Китай и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново