Проф. Бонджолов, ректор на ВТУ: “Заплати ще има, зад атаките срещу ВТУ стои проф. Легкоступ”

Публикувано на вт, 26 Февр. 2019
2897 четения

“Във ВТУ постоянно текат проверки, в момента вървят три, но все още няма резултати. Аз няма от какво да се притеснявам. Университетът е в системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), при която се извършва наблюдение на всички плащания. Финансовото министерство ни наблюдава 24 часа, не може да направим нещо незаконно. Било е възможно преди, когато те са управлявали”, заяви по повод атаките срещу сегашното ректорско ръководство проф. Христо Бонджолов. “Искам хората да са спокойни и да знаят, че не сме финансови притеснени и няма проблем с изплащането на заплатите. Целия мандат работим, за да им изплащаме дълговете, а те през цялото време работят срещу университета. Вече сме изплатили близо 6 млн. лв. дълг, останали са около 500 000 лв.”, допълни ректорът. Той обясни, че има мандат от Академическия съвет, на който са били и протестиращите и те самите са гласували решението, да разговаря с банката, за да може ВТУ да разполага с кредитна линия от 1 млн. лв. “Искам да сме спокойни, ако някоя строителна фирма отново ни запорира сметките, както преди Коледа. Имам заплахи, че това ще се случи и по Великден”, заяви проф. Бонджолов.

Той заяви, че няма притеснение и около договора за видеонаблюдение и параметрите му. Неговата стойност е 3,8 млн. лв., а участието на университета в тази сума е 600 000 лв. “Половината от нашето участие са тези 319 хил. лв., които са цитирани. Те са преведени като аванс на фирмата. Проблемът е в самата реализация на проекта, защото срещу тази фирма започва атака от същите тези хора, за да не можем да работим с нея”, заяви проф. Бонджолов. В средата на февруари във ВТУ е получено уведомително писмо от фирмата, в което се казва, че по обективни причини тя не е била в състояние да продължи инвестициите по дейностите, свързани с проекта. В него се казва още, че неизвестни за фирмата лица са извършили документни престъпления чрез системата на НАП и финансови престъпления на стойност 5 млн. лв. и се наложило да бъде направена проверка от компетентни органи. Екип на фирмата обаче вече е дошъл, за да продължи дейностите по проекта, уточни ректорът.

Според проф. Бонджолов зад атаките срещу ВТУ стои бившият ректор проф. Пламен Легкоступ. “Той им дърпа конците, защото знае, че рано или късно, каквото и да прави, ще излезе делото за Пети корпус, от което ще се види, че университетът е източен с над 1 млн. лв.”, завърши сегашният ректор.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново