Проф. Анчо Калоянов получи наградата “Христо Г. Данов”

Публикувано на пн, 19 юни 2017
1227 четения

Проф. дфн Анчо Калоянов от Великотърновския университет получи националната награда “Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна литература. На церемония в Пловдив зам.-министърът на културата Амелия Гешева връчи приза на професора. Тържеството се проведе в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов и бе част от ежегодната инициатива “Пловдив чете”.
Престижната награда за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата и се присъжда ежегодно. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.
Директорът на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” в старата столица д-р Иван Александров е номинирал проф. Калоянов за отличието. Библиотечният шеф заедно с Георги Ангелов, Румен Леонидов, Цочо Бояджиев и Кирил Гогов е участвал в журито, избрало най-добрите тази година.
Проф. Анчо Калоянов е възпитаник на търновската алма матер, където завършил българска филология. Обект на научните му интереси са архаичните пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), както и проблемите на българската култура. Проф. Калоянов е белетрист, член на Съюза на българските писатели от 1980 г. Автор е на около 10 книги, а по разказа му “Страдивариус” от сборника “Седмият живот” е заснет едноименен филм.
Продължителната изследователска научна дейност на професора в областта на българската култура е съпроводена и с целенасочена работа като преподавател. Негови възпитаници са изтъкнати изследователи в полето на фолклористиката, етнологията и литературознанието, научни и музейни работници, журналисти и учители.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново