Проект за равенство между половете за 12 000 евро спечели СОУ “Емилиян Станев”

Публикувано на пн, 18 Ян. 2016
283 четения

С обучение на учители в събота беше даден старт на проекта “Тя/той равнопоставени в Европа”, в който участва СОУ “Емилиян Станев” във В. Търново. По инициативата най-голямото училище в областта ще си партнира с учебни заведения в още осем държави – Турция, Гърция, Финландия, Румъния, Португалия, Полша, Италия и Испания, които са и координатор на дейностите. Финансиране над 12 000 евро ще получи търновското СОУ за 2 г., а средствата са подсигурени по програма “Еразъм +”.
Проектът е насочен към учениците в началния курс, затова в него ще участват възпитаници на училището от пет паралелки от 1 до 4 клас и техните учители. Те заедно ще изследват понятията равнопоставеност и равенство между половете в българското училище.
Преди да решат дали искат да се включат, началните педагози са провели няколко експеримента със своите ученици. В продължение на седмица децата трябвало да наблюдават как са разпределени семейните ангажименти вкъщи. От по-малките учителите изискали да предадат своите впечатления с рисунка, а по-големите трябвало да ги опишат. Обобщението показва, че над 80 % от домашната работа в семействата на обхванатите деца се извършва от майката. Четвъртокласниците на преподавателката Пролет Петрова пък трябвало да се грижат за едно яйце, разпределени по двойки от момичета и момчета. Оказва се, че това никак не е лесна работа, защото в края на изпитанието оцелели само три от яйцата.
Не по-малко интересни са и констатациите от третия експеримент. Учителите раздали на децата си рисунка, в която имало три мечета – едното сервирало торта, второто гледало телевизия, а третото играело. Мечетата били нарисувани без външни полови белези, но въпреки това 95 % от децата казали, че майката сервира, таткото гледа телевизия.
Участниците ще търсят по какъв начин равнопоставеността и равенството са отразени в учебната документация и учебните програми. “Като историк, отдавна се занимавам с темата за половете, мога отсега да кажа, че в учебната документация този въпрос изобщо не присъства. Затова нашият екип ще се опита да състави своя програма за допълващи дейности, за да запълним липсите”, обяснява директорът на училището Кина Котларска. Идеята на проекта е да подкрепи пола в неравностойно положение, а в родното училище това се оказват момчетата. “Ако погледнете статистиките, момчетата са тези, които имат по-ниски резултати на външното оценяване. 2/3 от наказаните ученици също са момчета. Те завършват с по-ниски дипломи, с по-ниски оценки влизат в университета. Това е така, защото възпитанието в нашето училище е традиционно – то набляга на изпълнението, а не на творчеството, и в този случай момичетата са по-подготвени заради домашното възпитание”, допълва г-жа Котларска.
В рамките на проекта всички учители ще преминат през специално обучение. През април СОУ “Ем. Станев” ще бъде домакин на партньорска среща по проекта.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново