Проект “Зелено знание” дава нов живот на стари книги

Публикувано на чт, 22 юли 2021
184 четения

Велико Търново е част от проект “Зелено знание”, целящ да даде нов живот на стари книги. Той включва създаване на условия за разделно събиране на употребявани издания чрез предаването им в 50 книжарници в 7 български града. Тяхното местонахождение може да се намери на интерактивна карта в платформата на “Зелено знание” на адрес zelenoznanie.com. Там те ще бъдат сортирани и пренасочени за повторна употреба или рециклирани. Бенефициенти на проекта са читалища, социални домове, училищни и градски библиотеки, като има интерес също от болници и в частност детски отделения. Всички те предварително могат да заявяват какви книги искат да получат през интернет платформата.
Целта на проекта е 50 хиляди книжни тома или около 10 тона книги да попаднат на места, където ще са от полза на четящи хора, а не да замърсят природата. В момента инициативата се популяризира и желаещите да се разделят с непотребните си книги стават все повече. Проектът е финансиран от Оперативна програма “Околна среда” и е с продължителност около 6 месеца, като активната му фаза стартира преди около половин година.
“Напоследък често виждаме снимки на изхвърлени на боклука книги, а понякога ставаме свидетели на тази тъжна и грозна гледка и на живо. Ние искаме да се опитаме да се преборим точно с това”, казва Диана Сивинова, докторант във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и ръководител на социалния проект “Зелено знание”.
В проекта участва и Боряна Кирова, която е собственик и управител на книжарницата в ректората на ВТУ. Тя сподели, че го прави, защото е имала немалко случаи, в които нейни познати, приятели или завършващи студенти от университета са искали чрез книжарничката ѝ да дарят своите стари книги. Така тези издания достигат до университетската библиотека или направо са подарявани на нови студенти. Само за една седмица при нея вече са събрани над 500 книги. Сред тях има много българска класика, университетски учебници, речници и детска литература. Събраните томчета ще бъдат обработени, подвързани и почистени, като негодните за употреба ще се изпратят за рециклиране. За целта са осигурени два центъра в София и В. Търново.
“В последните три години, в които съм директор на библиотеката и издателството към ВТУ, непрекъснато получавам добри предложения за дарения. Ние няма как да приемем всички от тях, тъй като имаме ограничен фонд хранилища, но задължително откликваме на всяко, като предварително селектираме заглавията, които да вземем. Като библиотека, ние се включваме в инициативата, от една страна, като ползвател, а от друга – ще я подпомогнем с каквото можем. За мен този проект съхранява познанието в нашия век на дигитализация и затова е особено ценен”, каза проф. Красимира Мутафова от ВТУ, която също подкрепя “Зелено знание”.
Проектът обхваща градовете София, Велико Търново, Плевен, Габрово, Варна, Бургас и Пловдив, а интересът е толкова голям, че има вероятност да се надхвърлят поставените планове, каза Сивинова.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново