Призоваха адвокатурата да подкрепи вписването в Конституцията на В. Търново като историческа и духовна столица

Публикувано на нд, 24 сеп. 2023
274 четения

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и конституционният съдия проф. Атанас Семов призоваха българската адвокатура да подкрепи вписването на Велико Търново като историческа и духовна столица в Конституцията. Това се случи по време на национална конференция, организирана от Висшия адвокатски съвет, на тема „Независимостта като ценност“. Форумът, в който се включиха над 120 адвокати от страната, се състоя в новоремонтираната сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание“.
В началото на форума председателят на Великотърновския адвокатски съвет Веселка Коева връчи на председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев знаме, извезано от великотърновската майсторка Яна Караиванова, с цвета и логото на ВАС. Знамето беше осветено в църквата „Св. 40 мъченици“ от митрополит Григорий.
Националната конференция откриха Ивайло Дерменджиев, Веселка Коева и Йордан Цветанов. Гости на събитието бяха кметът Даниел Панов, заместник-кметът Нейко Генчев, Йорданка Матева – председател на Административен съд – В. Търново, и Младен Димитров – председател на Районен съд – В. Търново, доц. Анета Антова – зам.-ректор на СУ, и др.
Кметът Даниел Панов приветства всички и призова Висшият адвокатски съвет да подкрепи вписването на В. Търново в Конституцията като историческа и духовна столица. Той припомни, че през 2019 г. 44-то НС единодушно прие решението на Инициативния комитет, съставен от общественици, историци и родолюбци и председателстван от адвокат Йордан Цветанов, В. Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България. Сега е време за надграждането на това решение в законово признат статут, посочи Панов.
Проф. Атанас Семов благодари на Великотърновската адвокатска колегия за изключителната работа и активност през годините. Няма по-независими хора от адвокатите и няма друга професия с по-висока степен на интегриране на независимост. Това дава на българската адвокатурата една огромна сила. Затова ви призовавам да оползотворим тази сила в една българополезна посока и националната конференция да подкрепи предложението в Конституцията изрично да бъде записано, че В. Търново е историческа и духовна столица. Това ще бъде стойностен акт на държавническа мъдрост от страна на адвокатурата, посочи проф. Семов.
Историческите аспекти на независимостта представи пред форума проф. Милко Палангурски от ВТУ. Колкото са повече адвокатите в една изпълнителна власт, толкова по-демократично и по-ефективно е управлението на страната, заяви той, базирайки се на дългогодишните си изследвания в тази посока. Историкът припомни заслугите на някои от видните български адвокати, изиграли голяма робя в обществено-политическия ни живот.
Призовавам ви да бъдете стожери на правото, защото има ли право, има независимост, каза още проф. Палангурски.
Независимостта на институциите и единството на нацията беше темата, по която говори проф. Атанас Семов. „Трябва да признаем, че най-страшният дефицит в нашето общество в момента е дефицитът на независимост. А може би най-страшната оценка на нашия политически живот е зависимостта от зависимости. Нашият политически живот привлича предимно зависими хора или такива, склонни да станат зависими. Но трябва много ясно да си даваме сметка, че колкото по-зависими са хората в институциите, толкова по-малко независими са институциите на трите разделени власти“, каза проф. Семов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново