Приключи Националният пленер по скулптура и живопис в Раювци

Публикувано на пт, 29 сеп. 2023
488 четения

На 28-ми септември в китното балканско село Раювци се състоя закриването на националния пленер по скулптура и живопис, организиран за седма година от фондация „Звезди по звездите“. В него взеха участие над 40 творци от страната и чужбина.

Със своите произведения в събитието успешно се включиха и петимата румънските художници от град Меджидия, които за поредна година посещават община Елена във връзка със съвместния проект „Култура във вечността“ на двете общини, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“, вече приключил, но поставил началото на поредица от ползотворни събития и благодарение на който бе изградена Художествената галерия в града.

Всеки един от художниците в Раювци успя да улови и пресъздаде по свой собствен уникален начин атмосферата и красотата на природата в Еленския Балкан, затова и живописните платна бяха различни и впечатляващи.

На открито, от сръчните ръце на творците в скулптурната академия, бяха изваяни от камък образите на български езотерици – Петър Дънов, Дядо Влайчо, Баба Ванга, Преподобна Стойна, Слава Севрюкова и други, които ще допълнят историческите личности, хайдутите, поетите, намиращи се недалеч от паметника на легендарния Вълчан войвода в селото.

Тази година в село Раювци се проведоха и други значими събития, които зарадваха местни и туристи – честването на 3 март, откриването на паметника на Апостола на свободата Левски, съборът „Звезди по звездите“ през месец август.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново