Приемат първокласниците по класическия начин, все още няма яснота за баловете

Публикувано на вт, 5 май 2020
2248 четения

Много от учениците и техните родители се вълнуват от предстоящия прием на първокласниците и на завършващите седми клас. В необичайните условия, в които се намираме, има някои промени, които се налагат при тяхното кандидатстване. Община В. Търново планираше да направи електронен прием, но предвид извънредните обстоятелства, свързани с COVID-19, се отказа от тази идея. Затова училищата, които ще приемат първокласници, ще го правят по класическия начин, сподели Кина Котларска, директор на най-голямото училище във В. Търново – СУ “Емилиян Станев”. Те ще следват утвърдената наредба на Общината, с която родителите могат да се запознаят на сайта на институцията, в случай че вече не са го направили. По-специфичното, което вероятно ще се направи в голяма част от училищата, ще е дистанционното подаване на заявления. Те ще се изпращат по електронен път, ще бъдат входирани и родителите ще получават входящ номер. Това ще се случи в периода от 1 юни до 5 юни. Обявяването на списъците с приетите на първо класиране ученици ще бъде на 10 юни. Последващото записване на децата ще става по обичайния присъствен начин поради нуждата от предоставяне на оригинални удостоверения за завършена подготвителна група, акт за раждане, евентуално удостоверение за адресна регистрация и други, уточни още Котларска. То ще се проведе в дните 12-и и 13 юни.
“След като запишем първокласниците в нашето училище, тези, които искат да се обучават в специализираните паралелки по изкуствата, ще преминат и проверка на способностите, за да можем да ги разпределим по класове”, каза Котларска. Ние имаме традиция да правим среща с родителите на бъдещите първолаци, за да се запознаят с условията в училището. Такава среща ще има и сега, но тя ще бъде направена онлайн. Датата за нея ще обявим съвсем скоро на училищния ни сайт, допълни директорката. Тя сподели, че училище “Емилиян Станев” тази година ще приеме 6 паралелки първокласници по 22 деца. Предполага се, че тази бройка ще удовлетвори нуждите както на кандидатстващите, така и на ръководството на школото, което иска да запази въведения едносменен режим на обучение.
При кандидатстването след 7 клас датите за външното оценяване, даващо най-важните балообразуващи оценки, към момента са 9 юни и 11 юни. По думите на образователния министър Красимир Вълчев твърде възможно е те да бъдат пренасрочени за третата седмица на месец юни. Ако държавните зрелостни изпити се насрочат за първата седмица на същия месец, това ще бъде съвсем резонно, смята Котларска.
“Искам да успокоя родителите, че в момента във всички училища тече подготовката на пространствата, в които ще се провеждат предстоящите изпити. Ще бъде подсигурено нужното отстояние между децата от най-малко 2 метра и всички останали противоепидемични мерки. Считам, че още следващата седмица всички ще бъдем готови с организацията, защото Регионалното управление на образованието във В. Търново ни разпореди да направим разчетите, които вече сме и подали”, поясни Котларска. Тя допълни, че в момента училищата изчакват уточняването на материала по български език и математика, върху който учениците ще се явяват. Това предстои да бъде направено от Министерството на образованието.
“Още от началото на учебната година се твърдеше, че външните оценявания ще изискват не толкова възпроизвеждане на знания, колкото показване на необходимите компетентности, а всяка една компетентност е нещо много повече от знания, умения и отношения. Тя е готовност да ги приложиш в определен момент, и то по адекватен начин. Не мисля, че родителите и учениците трябва да се притесняват от това, че подготовката се води чрез дистанционно обучение. Дори да има минуси от това, те са всеобщи. Препоръчвам на родителите да бъдат спокойни и да предадат това спокойствие на децата си, защото само така те ще покажат максимума от себе си”, смята Котларска.
СУ “Емилиян Станев” е единственото училище в Област В. Търново, което приема ученици с изпити за проверка на способностите по музика и изобразително изкуство. Тъй като кандидатите за това не са малко, следва да припомним, че сроковете за подаване на заявления за това са до края на месец май. Тези заявления се подават в училищата, в които към момента учат кандидатите, уточни директорката.
В най-голямото училище във В. Търново тази година няма да има промени в приема. От РУО са одобрени 3 паралелки, две от които са профилирани. Първата е с два профила – музика и изобразително изкуство, като през първата година е с интензивно обучение по английски език. През следващите години от обучението ще бъде наблегнато не само върху изкуствата, но и върху дигиталните изразни средства в изкуството. Учениците в тази паралелка ще изучават компютърна графика, цифрова фотография, дизайн на мултимедийни продукти, звукозаписна и звуковъзпроизвеждаща техника и технологии, дигитална обработка на звук и др. Втората профилирана паралелка е Софтуерни и хардуерни науки. При нея профилиращите предмети са английски език, информатика и информационни технологии. Най-общо казано, тя е насочена към защита на информацията. В нея ще се изучава роботика, криминалистика, национална сигурност, информационна сигурност, правна защита на интелектуалната собственост в интернет и др. Третата паралелка, която е относително нова за училището, дава много модерната и търсена на пазара на труда професия Графичен дизайнер. Приемът в нея ще се осъществява за трета година, като досега тя се е превърнала в най-успешната паралелка, включваща ученици с много висок бал.
По отношение на предстоящите балове на абитуриентите тази година Котларска сподели, че все още няма никаква яснота по този въпрос. Нейното предположение е, че това ще стане на по-късен етап, а не както досега в края на месец май. Очаква се да бъде направено обсъждане на общинско ниво, в което да се включат всички заинтересовани, за да не бъдат лишени завършващите, учителите и техните близки от този емоционален момент.
“Извънредната ситуация, свързана с пандемията от коронавирус абсолютно революционно накара училищата да влязат в 21-ви век. Искам да подчертая, че в нашето училище всички учители се отнесоха изключително отговорно към задачата си. Те извървяха един личен път стремително нагоре за много кратко време. Това им костваше много усилия и не стана лесно, но те се справиха. Първите две седмици дистанционно обучение бяха критични, но всичко си дойде на мястото и аз не виждам риск от завършването на децата по този начин. Живата комуникация липсва на всички, но и това време ще се върне”, сподели Котларска.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново