При голям интерес премина денят на отворените врати в областната болница

Публикувано на вт, 28 февр. 2023
3245 четения

При голям интерес премина инициативата дни на отворените врати за бъдещи родители в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Кампанията беше временно преустановена заради ковид кризата, но от вчера е възобновена и ще продължи и в бъдеще. Целта е бъдещите родители да посетят болницата и да се запознаят с условията в новия корпус, където се помещават отделенията по АГО и неонатология. В инициативата се включиха над 35 участници.
“Най-щастливият момент за всеки човек е раждането на неговото дете. Няма жена, която да не си спомня деня, в който е проплакало нейното дете, като най-щастливото събитие в живота ѝ. Това се случва винаги в болнично заведение, където сте заобиколени от хора, които ви помагат, но вие не познавате. Тези обстоятелства до известна степен хвърлят някаква сянка върху събитията около раждането. За това ние провеждаме тези дни на отворените врати, за да ви запознаем с условията в болницата и екипите, които ще се грижат за вас. И когато този щастлив момент настъпи, да не се чувствате така, че отивате някъде, където никога не сте стъпвали и да не срещате хора, които не познавате. Това ще помогне да изживеете този момент по начин, който да остави у вас един щастлив спомен”, заяви изпълнителният директор на областната болница д-р Красимир Попов.
Присъстващите имаха възможност да видят презентация със снимки на залите за раждане, стаите на родилките, помещенията за изписване, както и двете отделения отвътре. Началникът на неонатологията д-р Кина Николова разказа пред бъдещите майки и бащи за ролята на двете отделения, които поемат грижите за майката и бебето.
“При нас има 24-часово наблюдение и дежурство на лекар в неонатологично отделение, съответно акушерка или медицинска сестра. Когато бременността е рискова или се налага преждевременно раждане, ние сме уведомени предварително от колегите от родилно отделение, за да подготвим необходимата апаратура за интензивния сектор”, разказа д-р Кина Николова. Неонатологът разясни пред бъдещите родители за съвременните протоколи на лечение, прилагани в отделението.
Старшата акушерка в родилно отделение Албена Василева и старшата сестра от неонатология Мария Нешева представиха високотехнологичната апаратура в двете отделения. Разясниха също възможността за избор на екип и обясниха какво е необходимо да носят бъдещите майки при постъпване в болницата. Медиците отговаряха на всички въпроси на бъдещите родители, свързани с условията за престой, за воденето на раждането и за грижите, които специалистите полагат за майката и бебето.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново