Президентът ген. Румен Радев откри Петропавловския събор (снимки)

Публикувано на сб, 22 юни 2019
1477 четения

Президентът на България ген. Румен Радев заедно с кметовете на В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец откри Националния петропавловски събор край лясковския манастир. Държавният глава пристигна заедно със съпругата си Десислава Радева. Двамата бяха посрещнати с огромно внимание от многобройните участници и гости на форума. Те не отказаха да се снимат за спомен с десетките деца и възрастни, дошли на поляните край манастира, а президентшата дори се хвана на хорото.

„За мен е удоволствие да споделя заедно с вас този национален събор. Тук заедно можем да усетим на първо място непреходната сила на българския дух и традиции. Огромно удоволствие е да бъдеш на място, събрало хиляди участници и почитатели на народното ни творчество. Особено ме радва присъствието на десетки детски и младежки формации, което е показател за непресъхващата и неугасваща привързаност на българина към фолклора“, заяви по време на откриването Румен Радев. Сред официалните гости бяха кметовете на В. Търново Даниел Панов, на Г. Оряховица Добромир Добрев и на Лясковец Ивелина Гецова, народните представители Явор Божанков и Валентин Ламбев, областният управител проф. Любомира Попова, митрополит Григорий и др.

Президентът припомни, че преди три десетилетия градовете В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец поставят началото на този празник. Държавният глава приветства техните настоящи кметове, че продължават тази прекрасна традиция и дават силен пример, че можем да имаме успех като нация само когато имаме обща цел и единство на усилията. „Единният български дух е жив навсякъде около нас днес – в красивите носии, в музикалните ритми и в песните. Той се вижда и от желанието, с което се приобщават нови състави от цялата страна. Явно скоро двете сцени няма да са достатъчни за многото участници“, посочи Радев.

Той подчерта, че за магията на българския фолклор няма възраст, щом най-младият участник в събора е на 4 г., а най-старият на 88 г. Включването на чуждестранни състави т.г. е показател, че няма и граници. „Усещането за непреходната България, тази на силното българско творчество, на устойчивия, жилав български характер, на живия християнски дух е особено силно тук, в 9-вековната сянка на манастира“, каза държавният глава, като припомни славната история на обителта „Св. св. Петър и Павел“ и възрожденските герои, свързали делото и живота си с нея. „Искрено ви пожелавам успехи в общата ни мисия да разкриваме автентичното, красиво и достолепно лице на България. Да пазим и укрепваме нашия дух и традиции, и да ги предаваме на поколенията след нас“, каза президентът Румен Радев.

„В рамките на два дни фестивалът ще събере всички песни и танци на България. От много години в навечерието на храмовият празник на манастира „Св. св. Петър и Павел“ празнуваме, благодарение на това събитие. Поляните стават по-зелени, небето по-синьо, слънцето по-ярко, а въздухът се изпълва с магията на фолклора“, каза тазгодишният символичен домакин на събитието и кмет на Лясковец д-р Ивелина Гецова.

„Това събитие се нареди сред най-големите и най-значимите фестивали в страната. Фолклорът, традициите и народното творчество са уникалното богатство на България и Европа“, каза кметът на В. Търново Даниел Панов и поздрави участниците за опазването на това ценно наследство.

Николай ВЕНКОВ

Сн. Бранимир БОНЕВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново