Президентът на България откри 57-та академична година във ВТУ (снимки)

Публикувано на чт, 1 окт. 2020
1008 четения

Държавният глава Румен Радев откри 57-та академична година във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Той бе почетен гост на тържеството, което се проведе в двора на университета, и заедно с ректора проф. Христо Бонджолов и първокурсничката Аврора Славова удари първия звънец.

“Духовното начало е в основата на всяка човешка дейност и на всяка нова стъпка. За мен е чест да споделя с вас празничния ден. Основателна е вашата гордост на наследници на славната Търновска книжовна школа, защото именно тук, в нашата историческа и духовна столица, в която българската държавност достига едни от своите най-високи върхове, вие развивате, вие творите съвременна наука и образование, черпейки сила от нашите духовни корени. Искам да подчертая, че моето присъствие тук е израз на категорична подкрепа за вашия стремеж да утвърждавате университета като духовно средище на високообразовани и достойни личности и да отстоявате най-светлите традиции на уникалното българско просветителско и културно наследство”, обърна се към присъстващите президентът на България Румен Радев. Той подчерта, че учудващата енергия на младите хора и високата ерудиция на преподавателския състав раждат една непобедима сила. Това е общността на образованите, свободните и изискващите, призвана да изповядва и да възражда хуманните идеали и ценности в нашето съвремие, обзето от устрема на технологизация, консуматорство, егоизъм и арогантност.

“Вярвам, че ВТУ и неговите студенти са онази сила, която със своя устрем и знания, ще води България към нови перспективи и нови измерения. Младите хора са мечтатели и идеалисти, но нека не забравяме, че нашите студенти са живата съвест на нацията, а тя изисква, коригира и напътства, и в тази съвест е нашето бъдеще. Не забравяйте, че когато съдбата на България е в ръцете на просветени и образовани хора, в решителни и възпитани в почтеност и любов към родината личности, тогава тя просперира”, каза президентът Радев.

“Днес освен празник за ВТУ е и голям християнски празник – Покров Богородичен. След толкова дълго и тягостно отсъствие ние отново сме заедно. Време е да се върнем към нормалността. Започваме една много тежка година. Никога досега не сме я започвали в извънредни обстоятелства и със скрити зад маски лица. Но така трябва и това е нашата първа задача – да бъдем здрави, за да останем заедно”, каза в словото си ректорът на ВТУ проф. Бонджолов.

По традиция в първия учебен ден първокурсниците положиха студентска клетва. Текстът е написан през 2004 г. специално за ВТУ от драматурга и поет Радко Радков, който е кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда “Солензара”. Клетвата прочете председателят на Общото събрание на университета проф. д. н. Антоанета Анчева, а след това студентите заедно повториха “Заклех се!”. От името на Студентския съвет приветствие отправи неговият председател Александър Узунов, а отговор-приветствие от новоприетите студенти прочете първокурсничката Аврора Славова .

На тържественото откриване на академичната година във ВТУ присъстваха още кметът Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, областният управител проф. д-р Любомира Попова, председателят на Обс Венцислав Спирдонов, ръководството на университета, бившите ректори доц. д-р Владимир Попов, и проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, и общественици.

Тържеството завърши с музикални изпълнения на ученическия състав “Джуниър бенд” от асоциираното към ВТУ великотърновско училище “Емилиян Станев”.

 

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново