През юли ще заработят двата кризисни центъра за хора в беда и жертви на насилие

Публикувано на ср, 27 май 2020
294 четения

През юли се очаква да бъдат настанени първите потребители в двата кризисни центъра за жертви на домашно насилие и изпаднали в беда, които бяха построени във В. Търново. Това заяви Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” в Общината.
Двете къщички бяха изградени по проект на стойност 2,2 млн. лв., финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Капацитетът на двата кризисни центъра е 30 места, като целта е да осигури подходяща и благоприятна среда за лица, жертва на трафик и насилие, бездомни, социално слаби или останали без подслон след бедствени ситуации. Потребителите ще бъдат настанявани за срок от три седмици до 6 месеца, като през това време ще им се оказва индивидуална подкрепа и задоволяване на ежедневните потребности. Ще могат да ползват също правно консултиране и социално-психологическа помощ.
В началото на март Община В. Търново подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП “Развитие на човешките ресурси” за назначаването на персонал в двата центъра. Вече са наети първите 16 души, като свободни остават позициите за медицинска сестра, работник по поддръжката и три места пазачи за невъоръжена охрана.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново