Преображенският манастир отбелязва храмовия си празник на 6 август

Публикувано на пт, 5 авг. 2022
837 четения

На 6 август Преображенският манастир край В. Търново отбелязва храмовия си празник. По традиция множество миряни от цялата страна идват в светата обител, за да се включат в честването на Преображение – деня, символ на промяна и нова надежда.
Богослуженията в манастира започват още от вечерта, а на сутринта продължават с тържествена света литургия, отслужвана по традиция от игумена на манастира архимандрит Георги. След службата той освещава вода, рибен курбан, грозде, жито и питка, които са задължителни за празничната трапеза на Преображение Господне.
Празникът се пада в Богородичен пост и затова се готви Курбан – рибена чорба от шаран с много зеленчуци и подправки, която се подготвя от предния ден. Също така се прави и красиво украсен и вкусен парастас от жито. В празничния ден се освещава и първото набрано грозде.
На 6 август денят започва да намалява и студовете приближават. Още два манастира в областта, единият в Свищов, другият в еленското село Марян, празнуват и посрещат миряни на тази дата.
Началото на празника датира още от първите векове на християнството и е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан. Апостолите не допускали, че Иисус Христос ще понася унижения и страдания, Д стр. 2
защото според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. За да укрепи вярата на учениците си, Той се изкачил с тях на планината Тавор в Галилея, отдалечил се и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Иисус беседвал с двама от най-великите представители на Стария завет – пророците Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение. Него слушайте”. При тези слова Свише апостолите, изплашени, паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Иисус се приближил към учениците си и казал: “Станете, не бойте се!” Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.
Според вярванията на този ден небето се отваря и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой пък се разболее, връзка сушени плодове се натопява, болният пие от водата и болестта се преобразява, гласят народните предания.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново