Премахнаха опасните елементи от творба в новия скулптурен парк

Публикувано на чт, 16 май 2019
618 четения

Авторът на една от творбите в новия скулптурен парк във В. Търново вече е премахнал елементи от своята пластика. Действието му е продиктувано от недоволството, възникнало след поставянето на арт инсталациите в парк “Колю Фичето”. Много от жителите на града сметнаха монументалните творби за опасни и поставени на неподходящо място.
“Веднага след възникналото недоволство бе проведен разговор с представители на ръководството на Община В. Търново, ръководството на СБХ – В. Търново, и скулптора Венко Тонков, създал „проблемната“ творба. Самият автор предложи да премахне металните елементи от композицията, за да внесе спокойствие за гражданите и родителите на играещите в парка деца. Разбира се, че децата са най-важното нещо в живота ни, но тъкмо затова е добре да ги възпитаваме в любов и отношение към красивото, възвишеното”, каза Мариета Конова, председател на Съюза на българските художници във В. Търново. Тя добави, че голяма част от артистичната общност в страната е изразила недоволство и огорчение от осакатяването на една прекрасна творба. Хора от София, Шумен, Разград, Габрово, Севлиево и други градове смятат, че премахването на части от скулптурата е груба намеса в творческите виждания на автора.
Това е първото появяване в старата столица на триизмерни съвременни образи на изкуството, предназначени за паркови пространства. Едни от най-добрите ни автори в тази сфера на изкуството в продължение на седмици осъществиха проекти, достойни за всеки световен парк. Скулпторите Иван Русев и Емил Бачийски от София и Свилен Костадинов от Пловдив дойдоха да подкрепят една изключително прогресивна творческа идея. От Велико Търново участие взеха Георги Минчев, Венко Тонков и Красимир Методиев. Каузата обекти на изкуството да излязат извън елитните музеи, за да бъдат видени от повече заети в забързаното си ежедневие хора, е големият замисъл на тази проява. Всичко това е направено безвъзмездно, докато на други общини е струвало хиляди левове. Преди да бъде осъществен, проекта е съгласуван и одобрен от главния архитект на В. Търново Николай Малаков, след което е представен и пред обществеността.
“Много се надяваме разумните позиции за утвърждаване на една тенденция в развитието на световното изкуство да вземат превес в появилата се полемика. Велико Търново поддържа своя авторитет и място в културния живот на страната. В този аспект несъмнено реализирането на форуми в областта на изобразителното изкуство е важна част от живота на града. Настоящият арт симпозиум направи възможно създаването на скулптурен парк с творби на съвременни български автори, които са културно богатство”, апелира Конова.
Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел Йорданов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново