Преливащи контейнери за битови отпадъци тормозят хората в Ресен

Публикувано на нд, 15 авг. 2021
560 четения

Преливащи контейнери за битови отпадъци, нетърпима миризма и мухи тормозят в летните горещини жителите на Ресен. За това сигнализират хората в селото, които са внесли жалба в местния парламент с искане за незабавни мерки и организиране на  сметоизвозването така, че да е поне два пъти седмично. Жалбата им е придружена и с  подписка, в която са се включили 167 души. Сигналът на хората ще бъде разгледан от Постоянната комисия по проблемите на гражданското общество и борба с корупцията към местния парламент, както и от Постоянната комисия по земеделие, гори и околна среда, които ще заседават тази седмица. В жалбата хората посочват, че сметта в момента се извозва веднъж на две седмици, което е крайно недостатъчно и е налице системно претрупване в и около контейнерите за битови отпадъци, което е предпоставка за развитие и разпространение на заразни болести.

„Смрадта и мухите са нетърпими, особено в летния сезон. Отделно бездомните животни разнасят навсякъде по улиците боклуците от и около недобре затвярящите се заради препълването контейнери. И всичко това на фона на продължаващата вече повече от година епидемична обстановка, заради която се налагат всякакви мерки и ограничения, но парадоксално се неглижира така естествената дейност по ритмично и съвестно извозване на отпадъците“, посочват жителите на Ресен. И допълват, че от 27 юли имат въведен режим на водата, която се спира за времето от 20,00 до 06,30 ч. заради намаления дебит на водните резерви, което допълнително затруднява ежедневието на местното население.

В момента официално в Ресен живеят над 2000 души, макар че реално броят на пребиваващите в населеното място е по-голям, тъй като има т. нар. ваканционни имоти, а много хора се връщат през лятото от чужбина. Това допълнително предполага генерирането на значително повече отпадъци от обикновено. В тази връзка местните хора настояват Великотърновски общински съвет да помогне за решаването на проблема и за изготвянето на адекватен график за извозване на контейнерите, което да е два пъти в седмицата или не по-малко от веднъж седмично. Също така настояват да се направи организация и да се регламентира налагането на глоби на хората, които изхвърлят боклуци на нерегламентирани места. Предложението им парите от санкциите да постъпват в бюджета на кметство Ресен, като всяка година се прави отчет за техния размер.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново