Представители на три университета и едно сдружение откриха нов проект

Публикувано на ср, 7 Дек. 2022
269 четения

С танц – пърформанс, в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” беше дадено началото на проекта “Творчески пространства”. Целта на разработката, обединяваща усилията на студенти и експерти от три университета в страната, е да демонстрира образователни въздействия и художествени взаимодействия чрез информационни и комуникационни технологии в изложбено пространство и в контекста на проекти за популяризиране на недвижимото културно наследство на България.
Изложбата беше открита от проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, който поздрави организаторите и участниците и подчерта, че това е прекрасна възможност на търновския вуз да участва в проект с други университети. Подобни инициативи разгарят творческия ентусиазъм на младите хора, за да виждаме повече красота в този свят, който понякога ни се струва не толкова красив, допълни проф. Димитров.
Участниците в проекта получиха поздравления и от арх. Ивелин Ненов от сдружение “Стари столици”, който е основен двигател на инициативата, автор на концепцията и участник в процеса. Той подчерта, че колегите от ВТУ, младите творци от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и експертите от Русенския университет “Ангел Кънчев” започнаха едно общо дело – създаването на творчески пространства и провокирането на творческо мислене в широк кръг от хора. Съвременни информационни и комуникационни технологии, които присъстват неотменно в разработката, водят до връзката между традициите от миналото и бъдещето, добави той.
“Тръгвайки от Античността, през Средновековието и Възраждането до наши дни, ние не търсихме някакво развитие във времето, а по-скоро търсихме силата, която може да проследи мисълта, човешките стремежи и да ги обърне в нещо, което е пространство за нас. Тези млади хора успяха да уловят точно тази енергия, която се съдържаше в проекта, те не просто правят интерпретации, а преживяват, дишат с образите, които създават”, каза доц. д-р Марина Теофилова от ВТУ, която е куратор на експозицията и участник в проекта.
С проекта “Творчески пространства” се представя една нова идея за изграждане на среда за “автентични художествени взаимодействия” чрез съвременни технологии. В него участват експерти, студенти и преподаватели от творчески, художествени и технически специалности от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, РУ “Ангел Кънчев”, УАСГ – София, и сдружение в обществена полза “Стари столици”. Тяхната работата по проекта продължава, като се предвижда организирането на презентации на концепцията и свършеното досега пред образователни и културни институции. Организаторите се надяват новите идеи на проекта да намерят място и там, както и като средство за взаимодействие на различни социални групи и общности чрез съзидание.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново