Председателят на Венецианската комисия д-р Джани Букикио става Doctor honoris causa

Публикувано на ср, 10 Апр. 2019
62 четения

Председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа д-р Джани Букикио ще получи инсигниите Doctor honoris causa на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Решението за това е взето на заседание на Академичният съвет на университета още в края ан януари. Високото отличие „Почетен доктор на ВТУ“ се присъжда на д-р Букикио за неговия принос за развитието на конституционния диалог не само в региона, но и в света, който на свой ред гарантира необратимостта на демократичния преход в България и осигури необходимата подкрепа в стремежа към осигуряване на демократична, социална и правова държава на българските граждани. В качеството си на председател на Венецианската комисия д-р Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на Конституцията, както и по ред законодателни инициативи за реформиране на съдебната система.

Академичното слово на д-р Джани Букикио, което той ще произнесе на официалната церемония, е на тема “Ролята на Венецианската комисия в областта на конституционното право”.

Д-р Букикио е завършил е право в университета в Бари (1967 г.), където защитава и дисертация, посветена на Обединените нации и става доктор на юридическите науки. Преподава в Института по международно право и политически науки в Бари, както и като гост-лектор в Съвета на Европа до 1971 г. След това работи в Съвета на Европа. Д-р Джани Букикио има съществен принос за създаването, развитието и утвърждаването на Европейската комисия за демокрация чрез право. От 2009 г. е избран за председател на Венецианската комисия и е преизбиран на този пост до днес. Носител е на множество държавни ордени и награди от различни страни. Той  е автор  на голям брой студии и статии в областта на основните права, конституционното и международното публично право.

Д-р Джани Букикио е една от най-забележителните личности в съвременна Европа, едновременно с това известен учен, юрист и преподавател, с голям принос към демократичния процес в България като председател на Венецианската комисия.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново