Председателят на Окръжния съд представи структурата на съдебната власт пред ученици

Публикувано на вт, 3 Дек. 2019
465 четения

Председателят на Окръжен съд – В. Търново, Теодорина Димитрова се срещна с осмокласниците от Старопрестолна гимназия по икономика. Със срещата бе поставено началото на поредица от лекционни курсове в рамките на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2019/2020 година. В рамките на един учебен час учениците от специалност „Съдебна администрация“ научиха какво е разделението на властите според Конституцията на Р България. На достъпен език съдия Димитрова им обясни смисъла на понятието „държава“, кой е основният държавен закон и какви са характеристиката, функциите и управлението на българската съдебната власт.
Всеки от тях получи Конституцията и брошури, свързани с темата за структурата на съдебната власт и Висшия съдебен съвет, изработени по образователната програма. Учениците подариха на съдия Димитрова цвете с пожелание за светли коледни празници и нови срещи.
През тази учебна година Окръжният съд за шеста поредна година участва в образователната програма. Една от причините през тази година Старопрестолна гимназия по икономика да бъде избрана за училище-партньор е разкриването на паралелка с професионална насоченост „Съдебен служител“, в която се обучават 22 ученици. Предвижда се лекционните курсове по програмата да продължат до края на втория учебен срок, като по време на срещите съдии от Окръжния съд ще представят на учениците различни теми, според техните интереси.
Образователната програма се реализира от редица районни и окръжни органи на съдебната власт в цялата страна, съвместно между Висшия съдебен съвет и просветното министерство, по силата на подписано споразумение за сътрудничество между двете институции. Целта й е да обогати познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт у нас, да формира правна грамотност и култура, да спомогне за превенцията на детското насилие и да повиши степента на спазването на законите, както и доверието към съдебната власт. Заради реализацията на програмата през 2017 г. ВСС бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа. Ежегодната европейска награда се присъжда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието. От своя страна ВСС връчи благодарствени грамоти за принос за отличаването със специалната награда на съдиите от Окръжен съд – В. Търново, участвали в образователната програма.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново