Председателят на Конституционния съд Борис Велчев: „Велико Търново трябва да бъде записан в Конституцията като втората столица на България“

Публикувано на вт, 16 Апр. 2019
150 четения

Председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев призова президента Румен Радев да предложи конституционни промени, за да се възстанови историческата справедливост, като внесе в Народното събрание предложение за нова алинея в чл. 169 на сега действащата Конституция, в която да е записано, че В. Търново е историческата и духовна столица на България.
Проф. Велчев направи своето предложение в началото на тържественото заседание на Конституционния съд, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.
По думите му духът на българската държавност е заченат в Търново и той не бива да бъде държан в музей. Велчев подчерта, че решението на парламента е важна крачка в тази посока. “В Конституцията трябва да бъде записано, че В. Търново е втората столица на България”, заяви той.
По думите му приемането на Търновската конституция е сред най-романтичните събития в новата ни история. “След почти пет века турско робство, както и да го наричат сега някои, в нея бива записан текст, който го няма в проекта – “Всякой роб от какъвто и пол, вера и народност да е, щом стъпи на българска територия става свободен”. Тази удивителна по своя заряд разпоредба показва не само болката от миналото, но и самочувствието на един свободен народ, платил свободата си с кръв. На петстотин годишния насилствен произвол новото българско общество в своята първа конституция заявява “Никому не може да се наложи наказание, което не е установено от законите”, заяви Велчев.
В словото си президентът Румен Радев припомни някои от най-важните завети на хората, създали Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет, а именно – законите да се правят от народа и за народа. Да пожелаем на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да имат по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд”, обяви държавният глава.
Освен него, на тържественото заседание на Конституционния съд присъстваха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново