Предложиха фолклориста Михаил Дюлгеров за наградата “Паисий Хилендарски”

Публикувано на вт, 28 окт. 2014
839 четения

Фолклористът Михаил Дюлгеров е предложен от Община Велико Търново за годишната държавна награда “Паисий Хилендарски”. Отличието се присъжда от Министерството на културата за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Призът се връчва ежегодно в Деня на народните будители от министър-председателя.
Михаил Дюлгеров е доайен на фолклорното изкуство във Великотърновския регион с доказан принос към запазване на националната културна идентичност и утвърждаване на изконните духовни ценности. Общината отбеляза неговата 80-годишнина с празничен концерт снощи. По време на тържеството фолклористът беше удостоен със сребърен медальон – реплика на владетелски символ от времето на първите Асеневци. В чест на юбиляра на сцената на МДТ “Константин Кисимов” излязоха пет местни формации. Програмата започна с изпълнения на талантливите деца от ДЮФА “Българче”, а след тях публиката зарадваха групата за изворен фолклор “Росен здравец”, Вокална група “Ретроритъм”, Леденишките баби и Професионален фолклорен ансамбъл “Искра”.
Целият творчески път на Михаил Дюлгеров е свързан с българския фолклор. През 1959 г. ръководеният от него детски ансамбъл от с. Виноград извоюва лауреатско звание от Първия републикански фестивал на художествената самодейност. През 1968 г. става основател и повече от четвърт век е главен художествен ръководител на ДЮФА “Българче” – единственият детски ансамбъл в региона, извоювал званието “Представителен”. Под негово ръководство формацията става лауреат на IV, V, VI и VII републикански фестивали, има над 2000 концерта на 3 континента. Българчетата са покорявали сърцата на хиляди зрители – от Молдова, Украйна, Русия, Полша, Австрия, Хърватска, Сърбия, Гърция, Турция, Италия, Чехия, Словакия, Унгария, Франция, Белгия, Германия, Обединени арабски емирства, Тайланд, Македония и др.
За 55-годишния си творчески път Михаил Дюлгеров е ръководил десетки фолклорни формации, носители на призови места от национални и международни фестивали. От особено значение е събираческата и изследователска дейност на г-н Дюлгеров, като през годините са записани и обработени над 1500 песни и фолклорна обредност. През 2012 г. Общината издаде неговия уникален труд – сборникът “Български народни песни и обичаи от Великотърновския край”, съдържащ над 400 песни и обичаи от региона.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново