Предлагат проф. д-р Христо Бонджолов за почетен гражданин на В. Търново

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
411 четения

Проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, е предложен за почетен гражданин на В. Търново. Кандидатурата му бе представена от инициативен комитет, като мотивите за това включват огромния му принос за утвърждаването на висшето учебно заведение като авторитетно, престижно и модерно, оказало съществена роля за развитието на съвременния облик на града като културно и просветно средище. Номинацията е и за цялостната му научноизследователска, преподавателска и административна работа, за социално отговорната му дейност като ръководител на уважавана държавна институция и един от най-крупните работодатели в цялата община. Предложението е и заради личното му участие и активната му гражданска позиция при утвърждаването на В. Търново като историческа, културна и духовна столица на България.

Номинацията на проф. Бонджолов бе представена от председателя на инициативния комитет проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор на ВТУ. В комитета влизат още проф. Вихрен Бузов, зам.-ректор на вуза, доц. д-р Марияна Николова, декан на Факултета по математика и информатика, проф. Николай Кънев, декан на Историческия факултет, доц. Светослав Стефанов, ръководител Катедра „Физическо възпитание и спорт“, доц. Владимир Владов, зам.-декан на Филологическия факултет, Камен Алексиев, представител на гражданската квота и бившият председател на Студентския съвет на ВТУ – д-р Александър Узунов.

„Благодарение на дейността на проф. Бонджолов бяха канализирани усилията за непрекъснато повишаване на позициите на Великотърновския университет и неговите професионални направления в рейтинговата система на професионалните направления у нас“, посочи проф. Бузов. Според проф. Кънев това се дължи и на добрата координираща работа на проф. Бонджолов като доказано добър администратор. Деканът на Историческия факултет постави акцент и върху ролята на ректора за развитието на В. Търново и региона, свързана с важността на университета. В момента, след неговите два мандата, ВТУ просперира не само като научноизследователски и академичен център, но и като икономическа структура, подчерта проф. Кънев.

„Познавам Христо Бонджолов повече от 3 десетилетия. За мен той е примерен съпруг, любящ син, баща и дядо. Освен професор и ръководител, той е преди всичко човек“, сподели Алексиев. Ректорът подхожда с разбиране към всеки проблем, стреми се да вникне в него и да намери нужното решение, особено когато става дума за студентите, добави д-р Узунов. Проф. Бонджолов винаги е съветвал младите хора да не чакат своето време, а да взимат съдбата в свои ръце, каза още той. Инициативният комитет остава отворен за всеки, желаещ да подкрепи номинацията на проф. Бонджолов, която ще бъде входирана в Общинския съвет съвсем скоро.

Проф. Бонджолов е роден на 18 август 1960 г., като корените му са от врачанското село Попица. Той е ректор на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ от 2015 г. Преподавател в катедра „Славистика”, председател на Академичния съвет и директор на Департамента за езиково обучение и Международния летен семинар по български език и култура. В периода 2005 г. – 2010 г. е лектор по български език и култура в Университета в Ниш, Сърбия. Между 2011 г. и 2015 г. е декан на Филологическия факултет на ВТУ. Научните му интереси са в областта на: Българистика и славистика; балкански и славянски литературни процеси; история на славянските и на балканските литератури, като има близо 100 публикации, книги и монографии, в родни и чуждестранни издания.

Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново