Предлагат да бъде увеличено работното време на зоните за платено паркиране

Публикувано на пн, 19 юли 2021
1288 четения

Да бъде увеличено работното време в зоните за платено паркиране във В. Търново през активния туристически сезон от 1 април до 30 октомври, както и да работят в събота, подобно на практиката в много други градове на страната. Това е едно от предложенията на общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи” като една от мерките, заложени в плана за погасяване на задълженията от 2020 г. Той е изготвен, след като на заседанието на Великотърновския общински съвет през май стана ясно, че четири от общо деветте общински дружества са натрупали солидни загуби за миналата година. Тогава съветниците единодушно решиха в срок от един месец управителите на дружествата да изготвят план за погасяване на дълговете.
Общо 21 000 лв. е загубата на “Организация на движението, паркинги и гаражи” за 2020 г. От дружеството посочват, че основната причина е намаляване на приходите с около 100 000 лв. в сравнение с 2019 г., въпреки свеждането до минимум на разходите. Ковид пандемията също оказва неблагоприятен ефект върху постъпленията, които се оказват недостатъчни за покриване на всички разходи.
Изготвеният план за погасяване на дълговете не е обвързан с конкретни срокове за влизане в сила на новото работно време, което също е без конкретни параметри. В момента зоните за платено паркиране работят от понеделник до петък от 09,00 до 17,00 ч., като през почивните и празнични дни паркингите са безплатни.
Другите две предложения на “Организация на движението, паркинги и гаражи” е да се увеличат паркоместата в зоните за платено паркиране на територията на Велико Търново – създаване на нови зони в
централната градска част, където паркирането е интензивно и нерегламентирано. Това би трябвало да допринесе основно за по-добрата органзиация на движението и паркирането в града, както и до увеличаване на приходите на службата за контрол на дружеството.
От ОДПГ предлагат също така да се актуализират цените в денонощно-охраняемия паркинг “Краков”, на паркинга за принудително преместени неправилно паркирали превозни средства, намиращ се на територията на Старо военно училище. Предложението е новите такси да бъдат заложени в новия договор между Община Велико Търново и ОДПГ, тъй като действащите в момента цени не са актуализирани от 2015 г., като същевременно са нараснали разходите за издръжка на паркингите.
Предложенията на ОДПГ ще бъдат гласувани в края на месеца на заседанието на Великотърновски общински съвет.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново