Празникът на яйцето отново събра над 4000 души в Павликени

Публикувано на сб, 29 апр. 2023
1574 четения

Хиляди хора се стекоха за поредна година на Празника на яйцето в Павликени в неговото юбилейно десето издание. Кулинарни изкушения, атрактивни игри, томбола и музикални изпълнения забавляваха хората в слънчевата събота в парк „Кирил Ракаров”, а мотото бе „Едно яйце – много възможности“.

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов откри празника, на който присъстваха депутатите Димитър Николов, Людмила Илиева, Кристиан Вигенин и Валентина Димова, Владимир Атанасов от министерството на земеделието, областният управител инж. Георги Гугучков, Пенка Димитрова – зам.-управител на „Хайпро-България“ ООД, кметовете на Г. Оряховица, Златарица, Сухиндол и др. „Започнахме празника през 2013 г. и от една скромна мечта той се превърна в най-мащабното и емблематично културно мероприятие на Община Павликени. Яйцето в последната година много поскъпна, но си остава традиционен продукт от трапезата на българина. Неслучайно боядисваме яйца с пожелания за здраве и пълна къща. Предстоят още много празници, скоро Павликени ще празнува 80 г. като град. Благодаря ви, че сте тук, защото днешният празник е за вас“, заяви при откриването инж. Емануил Манолов. Празникът започна с празничен водосвет, отслужен от протоирей Димитър.

Стотици гости се редяха на опашките, където отново бяха забъркани вкусни омлети, палачинки и други лакомства. Местният майстор-готвач Елена Божанова за поредна година направи хиляди омлети, безплатни за всеки. Имаше много игри с публиката и атрактивни състезания. По традиция официалните гости запретнаха ръкави, сложиха престилките и се включиха в забавните игри. В надпреварата за бързо обелване на сварени яйца победи отборът на инж. Георги Гугучков и Михаил Ганев, който взеха минимална победа над Кристиан Вигенин и Светослав Мишев. Дамите пък трябваше да подредят надписани с букви яйца, които оформиха текста „Празник на яйцето“.

През целия ден имаше изпълнения на групи от Павликени, Бяла черква, Върбовка, Недан, Долна Липница, Стамболово, Бутово, Дъскот, за първи път гостуваха с изпълнения талантите от великотърновския „Джуниър бенд“.

Страхотни лакомства предложиха участниците в кулинарния конкурс. Журито с председател Иван Звездев бе крайно затруднено, като топ готвачът не пропусна да опита внимателно всички ястия и дори да ги снима. Едно от най-любопитния ястия беше „Бял мъж“, приготвен от Маргарита Добрева от с. Мусина.

„Прави се от прясно сирене, като по рецепта е от овче мляко, но това е с краве. То е основният компонент, добавя се само едно ейце. Пече се, като някои предпочитат да го стопяват, но моето е само запечено. По-старите баби го оформяха като питки“, сподели майсторката.

Първото място в категория „основно ястие“ бе за „Гювеч по северняшки“ на ПГАТ „Цанко Церковски“, следвано от лопушника на Пенсионерски клуб „Романтика“ (Павликени), като имаше и три поощрителни награди. При предястията победител стана солена торта „Неразделни“ на Детска ясла – Павликени, втора е кукла „Фантазия“ на ПГАТ „Цанко Церковски“. При десертите спечелиха макароните и прасковки на Маргарита Добрева от с. Мусина, следвани от тортите „Яйца на изкушението“ на ПГАТ и „Яйце в облак“ на ОУ „Филип Тотю“ (Върбовка), като отново имаше и поощрителни награди.
Новината т.г. обаче бе, че освен като председател на журито, шеф Иван Звездев за първи път също готви в Павликени. Майсторът бе избрал една непозната рецепта от Югозападна България – яйца на чабур, с която впечатли всички.

Зоопаркът в Павликени показа най-разнообразни яйца от различни видове птици. Най-големите бяха щраусови, най-малките – пъдпъдъчи. Отново бе разиграна томбола с множество награди, голямата от които – 55-инчов смарт телевизор. Отново имаше базар със занаятчийски стоки, спортни игри с награди за малки и големи, детски кътове и работилници със занимания за най-малките. Селският двор, в който се показват традиционни обичаи и ритуали, бе поверен на самодейците от Народно читалище „Орач“ в с. Паскалевец.

Кулминацията довечера е концертът на Дара. Голямата звезда по традиция се кани по избор на младите хора в Павликени, като именно Дара бе най-желаното име за празничния завършек.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново