Правят увеселителен парк във В. Търново

Публикувано на чт, 25 юни 2020
5810 четения

Община Велико Търново планира да изгради детски увеселителен парк в северната част на града. Това обяви по време на онлайн заседанието на местния парламент кметът инж. Даниел Панов. Новината бе съобщена по повод питането на общинския съветник Елена Чамуркова и колегите й от „Демократична България“ относно идеята за възстановяване на виенското колело в парк „Света гора“, анонсирана преди години. „По време на традиционния Коледен бал на кмета през 2012 г. от благотворителност бяха набрани 12 600 лв., като старт на общоградска кампания за закупуването на виенско колело, каквото обаче и до днес няма. В тази връзка е питането, а именно какви са причините 8 г. след тази инициатива В. Търново все още да няма постоянно виенско колело, ако не в парк „Света гора“, то на друг подходящ за целта общински терен. Вторият ни въпрос е как са усвоени средствата от Коледния бал“, попита Елена Чамуркова.
В отговора си кметът инж. Даниел Панов припомни, че парк „Света гора“ е основно ремонтиран през 2015 г. по проект, финансиран по ОП „Региони в растеж“. Оказва се, че идеята за виенското колело не е била включена в проекта, а съгласно регламента на финансиращия орган обектите, обновени с европейски средства имат 5-годишен ограничителен период, в който не могат да бъдат извършвани никакви промени. Този мораториум изтича тази година. Въпреки това кметството не се е отказало от идеята да има атракцион. „Имахме идеи за виенско колело с височина 25 метра или 40 метра, но в крайна сметка след направени консултации с експерти, стана ясно, че не е подходящо да има подобно съоръжение в парк „Света гора“, а по-скоро в северната част на града. От миналата година имаме идеен проект Общината да кандидатства за европейско финансиране за изграждане на детски увеселителен парк“, каза още кметът Панов. Подходящ терен за такъв има в района на бившето Сержантско училище. Относно идеята старата столица отново да има виенско колело, то подобна инвестиция е твърде скъпа за града, тъй като цените на подобни съоръжения започват от 300 000 евро, което е непосилно за Общината, обясни градоначалникът.
По повод питането за събраните пари от кметския бал през 2012 г., той уточни, че те са добавени към сумата от 16 572 лв., събрани по време на бала през 2017 г. Така общо събрата сума достига 29 172 лв., като с парите е направен ремонт на площадките на детските градини „Слънце“ и „Първи юни“. Направените дарения са отчетени и в програмата на местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново