Правят сватба за Гинес с над 4000 гости край Петропавловския манастир

Публикувано на пт, 20 Ян. 2017
16167 четения

Георги Георгиев и Ива Янчева, които са пазители на българските традиции, ще си кажат заветното “да” по време на събора “Болярска среща”.

Автентичният ритуал ще се проведе по време на фестивала “Болярска среща”

Автентична българска сватба с над 4000 гости ще се проведе на поляните край Петропавловския манастир през лятото на тази година. Организаторите на мащабното атрактивно събитие ще кандидатстват с него за рекордите на Гинес. Специално за събитието ще бъдат опънати месали, поръчани са 4000 глинени купи, 4000 глинени чаши, 4000 дървени лъжици, погачи, сирена и вино. Сватбарите ще бъдат нагостени с боб по хайдушки, приготвен от известния майстор-готвач шеф Виктор Ангелов, в най-голямата лудогорска тава на Балканския полуостров. В жертва на празничната трапеза ще падне едно теле и десетки агнета.
Над 10 000 човека се очаква да се съберат на поляните край Петропавловския манастир за петото издание на Националния фолклорен събор “Лудогорие”, който от тази година е с ново име – “Болярска среща”. Българи от всички краища на страната и стотици чужденци ще имат възможност да участват и във възстановката на автентичната хайдушка сватба. По време на тридневния празник сватбарите ще се включат в целия ритуал – от открадването на първата китка на момата, през сглядите, сватосването, окончателното кандисване на опърничавия бъдещ тъст, до венчилото.
Съборът “Болярска среща” ще се проведе на 21, 22 и 23 юли над Петропавловския манастир, съобщи за “Янтра ДНЕС” председателят на сдружението Валентин Димов. Димов изказа специална благодарност на oбщините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица, с чиято подкрепа ще се случи фестивалът.
Младоженците, които ще се врекат във вечна вярност, са Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева. Двамата са двойка от години, но са избрали за си кажат заветното “да” с автентичен ритуал. Жоро е председател на Националното сдружение за култура, традиции и изкуство “Свети Георги Победоносец” в Луковит и от години се занимава с исторически възстановки, а неговата половинка е от София, разказа Валентин Димов. “Искаме да направим истинско народно веселие, невиждано досега. С автентични костюми, в автентична етнографска обстановка, съчетани с автентични и неподправени обичаи”, признава организаторът.
Около 150 изпълнители от три състава ще участват пряко в ритуалите. Своето участие вече са потвърдили ентусиастите от сдружението “Св. Георги Победоносец”, групата за автентичен фолклор “Китчице мома хубава” от плевенското село Ракита и танцов клуб “Чародейка” в Плевен. Част от въстановките ще се проведат в Констанцалиевата и Илариодрагостиновата къща в Арбанаси, а венчавката на влюбените ще се състои в храма на Петропавловската обител.
Това е петата автентична сватба, която прави Валентин Димов. През 2014 г. на събора беше поставен балкански рекорд за най-дългата сватбена софра. Около месалите бяха седнали 1520 души, облечени в традиционни носии. За пресъздаването на тази истинска сватба са били поръчани 1000 глинени купи, 1500 дървени лъжици, 300 погачи, 13 агнета на чеверме, 200 кг сирена, 7 казана с боб и 500 литра вино.
На традиционната тракийска сватба миналата година гостите са били гощавани с курбан, приготвен от 25 агнета, 2,5 тона вино, 650 кг сирена и кашкавали. Тогава събитието кандидатства за Гинес не с един, а с цели три рекорда – за най-голямо количество сватбена яхния (два тона), за най-многолюдна старинна сватба (на сватбата са присъствали над 3000 души) и за най-дълга сватбена софра (952 м обща дължина). Сега организаторите имат амбицията да подобрят и тези рекорди.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново