Правнучка на четник само за два месеца написа 210 стихотворения

Публикувано на чт, 26 мар. 2015
619 четения

Венета Даскалова дарила 15 000 лева за 65 паметни плочи
с имената на легендарните герои на Хаджи Димитър

70-годишната Венета Даскалова, бивша учителка по български и френски език, и правнучка на четника Никола Стоянов от стражишкото село Камен, само за два месеца написа 210 стихотворения на патриотична и детска тематика. Пенсионираната преподавателка, завършила първия випуск на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново, а след това и Софийския университет, разказва, че музата я връхлетяла ненадейно на 19 януари 2015 г. когато започнала да пише стихове. В момента тя живее в Горна Оряховица, но често прескача до Нова Върбовка, където е бащината ѝ къща. Където ме свари вдъхновението, изваждам листчета, признава поетесата. После преписва творбите на машина, събира ги, защото иска да издаде стихосбирка.
Венета пише стиховете от раз, дори първото написала на бакалска хартия. Стихчетата напираха в главата ми и викам на продавача: “Докато чакам за хляб, давай бързо хартия, че искам нещо да драсна!”, разказва тя. Поетесата е родена на 19 февруари, на тази дата е обесен и Васил Левски. Кръстена е на съпругата на Христо Ботев – Венета. Името не идва случайно, то е символ за фамилията, още повече че прадядо ѝ е загинал в четата на Хаджи Димитър.
Венета признава, че е писала стихове още като ученичка в прогимназия на с. Водица, където живеело семейството ѝ. Събира 30 стихотворения на детска тематика. Прибавя още 30 като гимназистка. През 1963 г. завършва средното си образование. Следва мълчание от 20 години. Като учителка по френски в София, където минава целият ѝ стаж, прописва, но епизодично – само 10 стихчета. Сега изведнъж, след 32 години, пак се връща към поезията. Просто ми идва отвътре, за едно денонощие написах 10 стихотворения, дори като се събуждам през нощта продължавам, разказва правнучката на патриота Никола Стоянов.
Макар през целия си стаж да е била учителка в гимназия, в поезията си Венета често се връща към малките деца. Паралелно с това препредава и българските съдбини след бурните освободителни въстания и паметни места, особено тези, през които е минала четата на прадядо ѝ. По този повод поетесата ще подари по 18 стихотворения с патриотична тематика на историческите музеи във Велико Търново, Горна Оряховица, Сливен и Казанлък, тъй като тези общини са свързани с историята на четата на Хаджи Димитър. Музеят в Горна Оряховица вече получи дарението от Венета, която обяснява, че е написала 72 стихотворения с исторически обществен отзвук, затова решава да ги раздели между музеите. Другите са много подходящи за по-малките деца, тъй като са на екологична тематика и възпитават българчетата да обичат и пазят природата.
Целият живот на Венета е свързан с благотворителност. Първо тя дарява земя от 4 дка на манастир, а след това решава да увековечи пътя на ХаджиДимитровата чета. Влага над 15 000 лв. за изработването на 65 мраморни паметни плочи с имената на загиналите за освобождението на България от турско иго – четници. Продадох си апартамента в София и си купих друг в Горна Оряховица, след като се пенсионирах. Останаха пари и реших да направя паметни площи на легендарните четници, обяснява бившата учителка. Дарила ги е на Вардим, Вишовград, Караисен, Горна Липница, Великотърновската митрополия, Камен, Свищов и Павликени. Най-много паметните плочи – по 24 , са на Свищов и Павликени. На много места още не са положени, с разочарование казва бившата учителка, а това са селищата, където е минала четата на Хаджи Димитър.
Сега мечтата на Венета е да издаде собствена стихосбирка. След това ще подари книгите на училища и детски градини. Нашият народ има нужда от национално самочувствие, а то се възпитава от най-ранна детска възраст, твърди потомката на четника от Камен.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново