Правителството обяви извънредни икономически мерки

Публикувано на вт, 24 Мар. 2020
702 четения

Пакет от икономически мерки, които ще бъдат в сила докато трае извънредното положение във връзка с разпространението на коронавирус в България, обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Правителството отделя половин милиард лева за извънредните нужди на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи. 4,5 млрд. лв. се мобилизират за подкрепа на българският бизнес, който ще може да ползва кредити в размер на 2,5 млрд. лв. За безлихвени потребителски кредити в размер до 1 500 лв. са предвидени 200 млн. лв. Те ще бъдат отпускани на работници на трудов договор, излезли в неплатен отпуск във връзка с пандемията. Запазва се схемата по изплащането на заплатите в засегнатите бизнес сектори в съотношение 60/40, като държавата ще поеме 60% от заплатите на работниците в случай, че не бъдат освободени от работодателите си. Плащането на корпоративен данък се отлага до 30 юни. Утре предстои правителството да гласува 50 млн. лв. и за най-нуждаещите се пенсионери. Целият посочен финансов ресурс ще бъде осигурен чрез Българската банка за развитие.

Тези граждани, които са работили и имат осигурителен доход, но са освободени от работодателя си, ще бъдат обхванати от фонда за риск от безработица. Социално слабите граждани ще продължат да се ползват от системата за социална закрила, поясни финансовият министър Владислав Горанов. С 20 млн. лв. ще бъде увеличен и бюджета на Патронажна грижа, като в нея ще бъдат включени още 12 хил. потребители. Така около 25 хил. възрастни хора и хора с увреждания ще имат достъп до интегрирани услуги, добави Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново