Пожарникари и медици изнесоха от дома му 200-килограмов пациент

Публикувано на пн, 18 Авг. 2014
515 четения

200-килограмов пациент беше изнесен от дома му от пожарникари и медици от Центъра за спешна помощ във Велико Търново, съобщи директорката д-р Валентина Хаджирадева.
П.П. живее на ул. “Симеон Велики” и поради теглото си почти не излизал навън. Миналия четвъртък преди обяд мъжът, който имал варикозни рани на краката, се почувствал зле и близките му позвънили на тел. 112. Дошла линейка и екип от медици, но носилката не била пригодена за такава тежест. Тогава колегите са извикали на помощ екип от службата за пожарна безопасност, които са помогнали пациентът да бъде изнесен със специален стол, а след това натоварен в линейката, разказа д-р Хаджирадева.
Ден по-късно в реанимацията на областната болница е постъпила и 200-килограмова жена на 59 години. Тя се оплаквала от задух и затруднено дишане. Правим всичко възможно да стабилизираме състоянието й, но нямаме такъв голям скенер, за да направим снимки, заяви д-р Пламен Маринов, шеф на реанимацията. Такава апаратура – гигант, има в Токуда болница в София, но рентгеновият преглед струва 1000 лв.
Не сме подготвени за тежки пациенти, нямаме легла и обслужването е по-сложно, подчерта д-р Маринов. Според него такива болни със затлъстяване трябва да се лекуват отрано, преди да натрупат килограми, за да не се стига до рани и затруднено дишане. Още повече, че грижите за тези пациенти касаят цялото семейство.
Поради липса на голям скенер, медиците не могат да поставят точна диагноза на жената. Наистина направени са всички останали изследвания, които ориентират лекарите какво лечение да приложат. Д-р Маринов допълни, че в неговата над 20-годишна лекарска практика е имал и други затлъстели пациенти. Преди няколко месеца е постъпил 160-килограмов мъж с дихателна недостатъчност.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново