Почина скулпторът Стефан Комитов

Публикувано на ср, 24 Ное. 2021
1579 четения

Напусна ни скулпторът Стефан Комитов. Той е роден на 2 април 1942 г. в с. Каравелово, където завършва основното си образование. След това учи във вечерна гимназия в Сопот, а през 1971 г. е приет за студент във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Скулптура”. През 1975 г. завършва университета и остава да работи и живее във В. Търново.

Комитов участва активно в първите демократични промени, като един от активистите на “Екогласност”. Заради бунтарския си дух, много често е лишаван от участие в изложби и изпълнение на проекти. Принуден е да работи като каменоделец, за да издържа многолюдното си семейство. Още от 1980 г. Комитов започва да търси нов пластичен изказ на вечната тема за “доброто и злото”. След 1989 г. участва като автор във всички регионални и национални изложби.

Творческият талант на Комитов е наследен от трите му дъщери, които също са се посветили на изкуството. Съпругата му Зоя Комитова е историк, депутат в VІІ-то Велико народно събрание и е една от подписалите новата българска конституция.

 

Поклон пред паметта му и съболезнования на семейството!

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново