Поставят на търновска сцена “Хотел между тоя и оня свят”

Публикувано на вт, 9 Юли 2013
818 четения

Момент от постановката.

Пиесата “Хотел между тоя и оня свят” от Ерик-Еманюел Шмит е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново. Идвайки на представлението, зрителите ще получат ключ за някоя от стаите на този интересен хотел, където всеки може да направи оценка за всеки миг от живота си и да вземе решение как да продължи да живее занапред. Първият премиерен спектакъл беше снощи в камерната зала на театъра. Великотърновци и гостите на старата столица могат да гледат постановката и тази вечер от 19 часа, също на камерна сцена.
Ерик-Еманюел Шмит е един от най-успешните съвременни френски драматурзи, чиито пиеси се играят по цял свят. “Творчеството му съчетава по изключително благотворен начин философия и мистика с болезнения цинизъм и свирепата ирония на ежедневието. И това именно ще откриете в неговото Чистилище – една ничия земя между живота и смъртта, където душите се събират за кратко, за да издържат проверката на съдбата и да получат присъда за човешките си слабости или да се върнат “долу”, за да ги “доусъвършенстват”, обяснява режисьорът Александър Беровски. Той е завършил актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Бил е щатен режисьор в Русенския театър, а от години насам работи на свободна практика. Това е първият му съвместен проект с търновския театър.
“Хотелът, където се развива действието, е място, в което се намират душите на хората в кома. Там тялото не изпитва болка, но за сметка на това душата е изправена пред куп изпитания”, разказва част от сюжета Александър Беровски. На сцената зрителите ще видят изключително интересна палитра от образи. Сред тях има влюбена двойка, президент, чистачка, маг и, разбира се, ангели. “В този спектакъл няма главни, нито пък второстепенни роли, всички артисти са равнопоставени на сцената”, подчерта режисьорът. Героите не са еднозначни, те носят едновременно комедиен и драматичен заряд.
В образите на двамата влюбени се превъплъщават Кирил Михов и Силвия Шекилова, която за първи път се изявява и като помощник-режисьор. Ролята на Доктор S, който посреща и изпраща пансионерите в хотела, е поверена на Стефка Златкова. В постановката участват още Цанка Цанева, Иван Митев, Милен Иванов, балерините Румяна Рачева и Розита Петкова и Георги Тодоров от хора на театъра. Над сценографията и костюми за спектакъла е работила Лидия Къркеланова.
Златина ДИМИТРОВА, сн. МДТ “К. Кисимов”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново