Посланикът на Ирландия посети ВТУ

Публикувано на чт, 14 Мар. 2019
48 четения

Посланикът на Република Ирландия в България Н. Пр. Майкъл Форбс посети ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Заедно с него във висшето училище пристигна и ирландската писателка д-р Ейлиш ни Гуивна. Те проведоха кратка работна среща с ректора проф. д-р Христо Бонджолов, на която бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи и развитието на ирландистиката във ВТУ.
В зала 321 д-р Ейлиш ни Гуивна се срещна със студенти, изучаващи английски език. Преди това проф. Хр. Бонджолов връчи Юбилеен плакет „55 години Великотърновски университет“ на Н. Пр. Майкъл Форбс.

След срещата се състоя прием в Центъра по англицистика и ирландистика на ВТУ. Събитието бе организирано по повод националния празник на Ирландия – Деня на св. Патрик, който се чества на 17 март.
Единственият по рода си библиотечно-информационен център по англицистика и ирландистика в България е открит на 6 май 1992 г. в резултат на съвместна инициатива на Британския съвет в България и ВТУ. През 2007 г. с предоставянето на художествена литература, речници и други информационни материали на ирландски език от посланика на Ирландия Н. Пр. Джефри Кийтинг, Центърът разшири дейността си и в областта на ирландистиката. Вратите му са отворени за всички англоговорещи студенти и преподаватели от ВТУ, както и за читатели от града и региона, които искат да се запознаят с британската и ирландската култура, представени от различни автори в над 11 000 тома. Центърът работи с известни британски издателства като Oxford University Press, Cambridge University Press, Longman и други.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново