Популяризират футбола сред малките момичета във В. Търново

Публикувано на пн, 30 окт. 2023
312 четения

Великотърновският треньор Валентин Витанов продължава все така неуморно да работи за приобщаването на момичетата и девойките в старата столица към футболната игра. Поредната инициатива е работата с децата в СУ “Емилиян Станев”, което е единственото училище в областта, включено в Playmakers – част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”. Целта на програмата е да популяризира играта сред момичетата между 5 и 8-годишна възраст, като им помага да развият уменията си в играта и да се забавляват. Програмата използва любимите анимационни герои на децата от световноизвестния хит “Замръзналото кралство”, за да ги вдъхнови да играят футбол.
Всички момиченца от подготвителните групи на СУ “Емилиян Станев” участват в инициативата и се учат да обичат най-популярната игра, като стават герои от анимацията “Замръзналото кралство”. Игровите ситуации са сцени от филма. Всички футболни упражнения, които децата правят, са част от тренировъчния процес на футболистите, но са адаптирани за възрастта им.
Инициативата стартира в началото на октомври, провежда се в 30 центъра из цялата страна с продължителност 10 учебни часа. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.
Треньорът на ЖФК “Етър” Валентин Витанов работи всеотдайно с малките футболистки. Заедно с него участва десетокласничката от Спортното училище “Георги Живков” Анджелина Динева, която учи в паралелката с треньорски профил. Участието ѝ в тези часове е част от задължителната ѝ практика. В часовете на малчуганите влиза и Анастасия Трифонова, която е единадесетокласничка в СУ “Емилиян Станев” и тренира в женския отбор на “Етър” при Валентин Витанов.
“Програмата е от общо десет тренировки (урока), като са предоставени 30 топки, потници, конуси. Провеждаме заниманията във вид на игри. Целта е момиченцата да се запалят по футбола още от ранна детска възраст. Интересът е много голям, децата се радват и участват в игрите с топката. След края на проекта мисля да предложа на училището да продължим – децата да продължат да идват безплатно”, коментира Валентин Витанов.
Нещо повече, треньорът е готов да отиде и в останалите великотърновски училища и да предложи същото – безплатно обучение на най-малките момичета. “Искам да развивам футбола при девойките, това е моето призвание и никога не съм държал на финансовата страна”, казва наставникът. Според него това е най-подходящата възраст тези, които имат желание, да започнат и тренировки извън училище.
“При нас в “Етър” не връщаме никого, който дойде е добре дошъл. Имаме в отбора първокласничка, второкласничка, както и по-големи. Общо работя в клуба с 25-30 деца”, твърди Валентин Витанов, като смята да привлече в отбора отново бившата футболистка на тима Недред Заструг, която да работи с малките деца и отново да се завърне в игра на терена. Очаква да се върне на работа и помощник-треньорката Елисавета Тодорова, която в момента е в майчинство.
Почти целият женски отбор на “Етър”, с изключение на две-три по-опитни състезателки, е съставен от ученички. Те участват и в първенствата за 13 и 15-годишни, като редовно печелят регионалните турнири. Израстването им като футболистки и реализацията им после в живота е най-големият стимул за всеотдайния Валентин Витанов.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново