Полк. Иван Маламов официално пое НВУ “Васил Левски”

Публикувано на ср, 14 Авг. 2019
2915 четения

Новият началник на Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново полк. Иван Маламов встъпи в длъжност на тържествена церемония в ритуалната зала на вуза. Той пое длъжността от бригаден генерал Пламен Богданов, който ръководеше висшето училище през последните 4 г. Генералът официално предаде на своя приемник бойното знаме на НВУ и двамата развяха флага от трибуната.

На ритуала по сдаване и приемане на поста присъстваха зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, зам.-кметът на Община В. Търново проф. Георги Камарашев, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, началници на всички структури на вуза и много гости.

Полковник Иван Маламов е назначен с указ на президента генерал Румен Радев, а кадровите промени влизат в сила от 15 август. Преди новото назначение полк. Маламов е бил командир на 110-ти логистичен полк в Пловдив.

„Пред ръководството на НВУ предстоят поне две предизвикателства. Едното е отделянето в самостоятелно висше военно училище на досегашния факултет „Авиационен“, което е тежка задача, с която новият ръководител трябва да се справи. Втората е създаване на Единен център за начално военно обучение, което следва да придаде същност на проекта за създаване на доброволна военна служба за българските граждани“, заяви зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

По време тържеството в НВУ бриг. ген. Богданов получи най-високото отличие на Община В. Търново – Почетният знак на кмета, което му бе присъдено за успешното и ползотворно сътрудничество. От колегите си от вуза получи за спомен картина, която да му напомня за старата столица. Подаръкът връчи от зам.-ректорът на НВУ полк. Евгени Пенчев.

“В края на август щях да навърша точно 34 г. служба в Българската армия, от които 30 г. във ВВС и последните 4 г. в НВУ „Васил Левски“. И на двете места много неща не свършихме, и на двете места много неща направихме, но има още много за вършене. Това, което ги обединява, е, че работата в двете институции е кауза. През изминалите 4 г. НВУ постигна най-високата си институционална оценка. Освен това изпълнихме задачата на Министерство на отбраната да увеличим броя на курсантите. За съжаление този на студентите не успяхме да увеличим и те намаляват поради редица обективни и субективни причини. На въпроса ми защо нямаме повече студенти, от един от факултетите ми казаха „Не знаехме, че можем да бъдем толкова смели“. Затова, когато има инициативност, нека да се проявява и смелост“, призова в словото си бриг. ген. Богданов.

В емоционалната си реч той припомни успехите на НВУ. През 2015 г. броят на курсантите е бил 440, а днес вече наброява 710. Припомни също инициирането на много събития, едно от които е възстановяване на бойния празник на гарнизона във В. Търново през 2015 г. На финала офицерът подчерта, че в действията си се е ръководел от думите на полк. Дрангов „За да началстваш законно, достойно и полезно, забрави себе си!”. „За всички тези години военна служба нито за миг не съм забравил, че съм полагал военна клетва. Не съм забравил в какво съм се заклел и пред кого съм се заклел. Бог да пази България!“, заяви генералът. Той благодари на всички, с които е работил през дългите години военна служба, след което пожела успех на новия началник на НВУ полк. Маламов.

„Приемам тази длъжност с огромна отговорност и ясното съзнание, че пред нас се очертават нелеките задачи, а именно подготовката на кадри така необходими за Българската армия. Изграждането на офицери, които да имат самочувствието на командири и на лидери, на офицери, които да имат смелостта да поведат своите подчинени и ще работят за издигане на имиджа и авторитета на военната професия. Защото да бъдеш офицер от Българската армия е призвание“, заяви полк. Иван Маламов. Той допълни, че ще работи за продължаване на добрите традиции и повишаване на авторитет на НВУ като водещо учебно заведение във военнообразователната система в национален и международен план.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново