Полиция, местна власт и учащи почетоха паметта на загиналите по пътищата

Публикувано на пн, 19 Ное. 2012
737 четения

Отец Славчо отслужи панихида за жертви на пътни инциденти. Гл. инспектор Иван Каназирски сподели, че е обезпокоен от случващото се по пътищата.

Отец Славчо отслужи панихида за жертви на пътни инциденти. Гл. инспектор Иван Каназирски сподели, че е обезпокоен от случващото се по пътищата.

Започва широкомащабна акция в цялата страна по линия на пътния контрол, това обяви началникът на сектор “Охранителна полиция” към ОД на МВР във В. Търново Иван Каназирски. Акцията се нарича Валя (на името на прегазената в Бургас петокласничка Валя Димитрова) и в нея ще се включи целият наличен ресурс на Областната дирекция в старата столица. Ще се използват всички мобилни камери, които ще бъдат поставени на автомобили без полицейски обозначения.
Автомобилите ще се разполагат в непознати на водачите точки, като ще се осъществява контрол на най-уязвимите зони в населените места – пешеходни пътеки, улици около учебни заведения, кръстовища, на които е отчетена висока концентрация на ПТП, предупреди Каназирски.
С изложба на снимки и ученически рисунки и панихида в края на миналата седмица във В. Търново бяха почетени загиналите при пътни произшествия. Всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоминание на жертвите от пътно транспортни произшествия. С резолюция на ООН всяка трета неделя от ноември е определена за ден на съпричастност с жертвите на пътя.
Изложбата бе организирана от Областната дирекция на МВР и подредена в шоурума на “Тойота”, като фирмата “Венци – Велико Търново” осигури и необходимите за целта пана.
Експозицията бе разделена на две части. В едната бяха подредени творбите на ученици от 5 до 7 клас в ОУ “Бачо Киро”. Изрисувани с флумастри или цветни моливи, пъстрите рисунки представяха личното виждане на всяко дете за това как би изглеждал един свят без пътни произшествия и по какъв начин това би могло да се постигне. В другата половина от паното бяха подредени избрани снимки на майсторите на фотографията от Фотоклуб – Велико Търново Даниел Йорданов и Валентин Русанов. Репортажните фотографии показват моменти от най-потресаващите пътни инциденти в област Велико Търново през изминалите няколко години.
“Контрастът е невероятен. Виждате от едната страна тези красиви детски мечти, а от другата – тези безумия на настоящата реалност. Ефектът е много силен и се надявам да накара всички присъстващи днес да се замислят. Защото всичко произтича от нас самите, ако бяхме разумни, ако имахме култура, нямаше да се случат такива ужасни трагедии, като тези на снимките”, сподели областният управител проф. Пенчо Пенчев, който бе сред официалните гости на събитието.
Преподавателката по рисуване в ОУ “Бачо Киро” Надежда Тончева коментира, че от рисунките възрастните могат да направят много изводи. “Опитахме се да поставим темата позитивно, не сме им говорили за катастрофи, жертви…. За безопасността на движението се говори много в часовете и искахме те да дадат предложения как да се намалят произшествията на пътя и ако самите те имат възможност да вземат някакви мерки, какво точно биха направили. Както виждате, има много интересни предложения – от светещи пътеки, до летящи автомобили”, разказа учителката.
“От тази изложба може да се види какви са последствията от невниманието, направили сми добри предложения за избягване на такива пътни произшествия. Но най-добрият начин е шофьорите да са по-внимателни, да не употребяват алкохол и други вредни вещества и пешеходците да спазват правилата”, сподели пред “Янтра ДНЕС” Анна Чалъкова от 7 “г” клас в ОУ “Бачо Киро”. Петокласникът Петър Димитров представи своята идея за летящи МПС и напомни на всички да бъдат по-внимателни, без значение дали са пешеходци, или шофьори.
На откриването на изложбата отец Славчо отслужи тържествена панихида в памет на всички загинали по пътищата на областта. За последните пет години те са над 120. От началото на годината в областта са регистрирани 1070 ПТП, като те са с 265 по-малко спрямо 2011 г. С 18 по-малко са тежките пътни произшествия, като жертвите на пътя са с шест по-малко.
“Полагаме всички усилия да ограничим произшествията и жертвите на пътя. Имаме известен успех, но нещата опират и до лична съвест и възпитание. Спомняте си трагедията край Свищов миналия месец – що за човек трябва да си, за да блъснеш дете и да отминеш ей така? По мои наблюдения все по-често има такива прояви на липса на елементарно възпитание в движението по пътя”, сподели началникът на “Пътна полиция” в старата столица гл. инсп. Николай Иванов.
Управителката на “Венци – Велико Търново” Теодора Ботевска сподели, че като фирма, занимаваща се с търговия с автомобили, те са загрижени заради продължаващите трагични произшествия по пътищата и са съпричастни към болката на хората, загубили свои близки при катастрофи.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново