Полита Караилиева представя дебютната си книга в библиотеката на НЧ “Искра”

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
111 четения

Младата авторка Полита Караилиева, която живее във В. Търново, ще представи дебютната си книга “Всичко е простено” пред своите съграждани. Срещата ще се проведе в библиотеката на читалище “Искра” в центъра на старата столица на 19 януари от 17,30 ч. В повестта се преплитат важните за автора теми – Децата, Вярата, Животът и Надеждата, и идеята, че Бог не ни дава повече, отколкото можем да понесем, и че винаги има личен смисъл, скрит в трудностите. В книгата се развиват две сюжетни линии, които вървят успоредно и се пресичат малко преди края. Историята на Мая я намира в навечерието на тринадесетгодишния ѝ рожден ден, на който получава дневник. В него тя ще отведе читателите в сърцето си и ще им повери какво е да си наранен и забравен. Една история, която започва самотно, тъжно и безнадеждно, но все пак получава своя лъч Надежда. Историята на Павел го заварва в обикновеното му състояние на махмурлия в къщата на починалите му родители. Дом, който се превръща в паметник на едно неизживяно минало, подхранващо горчивината на сърцето му. Скоро той ще получи възможност да “поправи” счупеното и да прости, но дали ще намери сили…
Книгата е един провокативен прочит за това как Прошката се явява най-трудното нещо на света, след като човек е преживял несправедливост и страдание. Но тя не е забравяне, не е гняв, не е слепота. Прошката е единственият начин да контролираш болката. Да не ѝ принадлежиш, да не зависиш от нея. Защото един ден, когато даваме отчет за живота си, няма как да заявим: “Болеше ме и за това не живях”, смята Караилиева.
Полита е родом от Добрич, но висшето си образование завършва във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност Графика, след което и магистратура по Психология. По професия е психолог и до 2017 г. работи в единственото по рода си училище за социално слаби, но даровити деца – ЧОУ “Д. Екимов”, в Русаля.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново