Показват картини на младите художници от СУ “Емилиян Станев” в центъра на В. Търново

Публикувано на вт, 28 Февр. 2017
321 четения

Изложбата на СУ “Емилиян Станев” ще гостува в центъра на Велико Търново две седмици.

34 произведения на изкуството на възпитаници на СУ “Емилиян Станев” представят в изложба в центъра на Велико Търново. Пред Факултета по изобразително изкуство са подредени виниловите платна с рисунки, пейзажи, фигурални композиции и графични проекти, които са дело на ученици от 1 до 12 клас. Експозицията беше открита снощи и е посветена на 35-годишнината от създаването на най-голямото училище в областта.
Празничните прояви започнаха миналата седмица с традиционните Дни на наследството. Концерти изнесоха децата от класа по синтезатор с преподавател Станимир Демирев, както и най-малките музиканти на училището. Кулминацията на честванията е тържественият концерт днес, който ще се проведе в Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” от 10,30 часа. В спектакъла ще участват настоящи и бивши ученици на училището, както и учители, които свирят на различни музикални инструменти. На сцената ще излязат вече утвърдени изпълнители и музиканти, но и бивши наши възпитаници, които са избрали да се посветят на друго поприще, но са запазили любовта си към музиката, обясни директорът на СУ-то Кина Котларска.
В чест на празника в училището беше открита нова игротека за учениците, които посещават групите за целодневно обучение в 5 и 6 клас. Близо 100 деца ще се възползват от новата класна стая в часовете за отдих и занимания по интереси. Помещението е ремонтирано с финансиране на училището. Средствата за обзавеждането и оборудването на стойност около 10 000 лева са осигурени след спечелен проект по Националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда” на образователното министерство.
В събота учениците Георги Тодоров и Стефка Стойкова заедно с учителя по история и цивилизация Антоанета Палангурска присъстваха на тържествена церемония в Дома на Европа в столицата, където зам.-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел връчи наградите на победителите в Осмия национален ученически конкурс, посветен на 10-годишнината от членството на Българя в ЕС. Търновските гимназисти бяха отличени с поощрителни награди за своето участие измежду над 250 ученика участници от цялата страна.
Около 1330 ученици на възраст от 5 до19 години се обучават в СУ “Емилиян Станев”. Те са разпределени в 54 паралелки, а с тях работят 123 учители. Три класа за прием след 7 клас в два профила – “Изкуства” и “Софтуерни и хардуерни науки”. Едната паралелка е с музика и изобразително изкуство. От две години правим успешен прием по защита на информацията, а тази година искаме да разширим възможностите за обучение на осмокласниците с програмиране и роботика, сподели г-жа Котларска. В училището вече втора година се провеждат занимания по програмиране с ученици от 4 и 5 клас, които се осъществяват съвместно с детска академия “Терелик”. По проект “Твоят час” на МОН бяха създадени две групи по роботика – с ученици от 3 и от 11 клас, които вече спечелиха и национална награда.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново