Подменят старите печки на 500 домакинства във Велико Търново

Публикувано на ср, 13 Мар. 2019
1643 четения

На 500 семейства във В. Търново предстои да бъдат подменени старите печки на дърва с алтернативни уреди за отопление на пелети или газ. Това обяви кметът на старата столица Даниел Панов. Подмяната на печките трябва да бъде извършено поетапно до 2024 г., като средствата за това ще бъдат осигурени по европейската програма “Life”, както и с частично финансиране от бюджета на Община В. Търново. Освен в старата столица подобни мерки, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух, ще бъдат предприети в още пет града – София, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. Подмяната на печките ще струва общо 16,6 млн. евро, като за В. Търново са предвидени 550 000 евро.
“Една трета от населението на България живее в тези шест общини. Във В. Търново ще подменим отоплението на 500 семейства и ще закупим две мониторингови станции. При нас през зимата има проблем само в два квартала в Стария град, като В. Търново е един от градовете с най-чист въздух”, посочи кметът Даниел Панов.
Двете автоматични измервателни станции ще бъдат закупени до края на годината, като тепърва предстои да бъде взето решение за тяхното разположение. Сред обсъжданите варианти са станциите да бъдат монтирани в кварталите “Варуша” и “Чолаковци”. Те ще отчитат качеството на атмосферния въздух в реално време, като стойностите ще могат да се проверяват на сайта на община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново