По-скъпи цветя за първия учебен ден

Публикувано на ср, 15 сеп. 2021
1662 четения

Трайно повишение на цените на цветята и букетите в последните няколко месеца отчитат продавачите на великотърновския централен пазар. Още от месец март те зареждат стоката си от складовете на едро на по-високи цени и се принуждават да коригират и своите. Въпреки това, по традиция търсенето на китки преди първия учебен ден е голямо и не се наблюдава особен спад спрямо минали години. Както обикновено, повечето клиенти купуват цветя и букети в последния момент, като най-активни са предимно родителите на по-малките ученици. В последните години най-актуални са слънчогледите, а останалите купувачи наблягат най-вече на малки букетчета.
На пазара във В. Търново букет от три стръка слънчогледи се търгува на цена от около 20 лв. Букетче от хризантеми или гербери струва между 10 и 15 лв. Напоследък клиентите по-малко се притесняват от цената и предпочитат да изберат по-хубав и по-качествен букет. Разбира се, има и такива, които вземат по-евтини варианти. Обикновено за цветя за първия учебен ден се отделят от 5 до 20 лв., като най-често сумата е около 6-7 лв. В момента на пазара за цветя има предимно гербери, слънчогледи, рози, хризантеми, орхидеи и еустоми, казва Калин Станчев, който е в бранша от години. За по-редовните си клиенти той вече е заделил поръчаните от тях букети.
Напоследък в много училища има различни кампании, в които учители и родители апелират да не се купуват цветя, а да се организират благотворителни или други каузи и инициативи. Това се отразява зле на бранша, но много хора, независимо от това, остават традиционалисти и купуват цветя, отбелязва Калин. Той добавя, че ковид пандемията също се отразява изключително негативно на този бизнес. В последните две години хубавите поводи, за които се купуват цветя и букети, са много по-малко, а лошите са скочили драстично. Има дни, в които продажбите са изцяло за такива случаи, а в края на ноември и началото на декември миналата година било толкова подтискащо, че Калин дори нямал желание да ходи на работа.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново