По две деца се борят за място в търновските детски градини

Публикувано на вт, 14 май 2019
869 четения

Средно по две деца се борят за място в някои от детските градини във В. Търново, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Около 650 деца се очаква от есента да прекрачат прага на градините в общината, като 596 от тях са в старата столица. Оказва се, че общият брой на подадените заявления е 772, като от тях 176 са дублиращите се молби на родители, които се застраховат и подават документи в няколко детски заведения. Най-много заявления са подадени за ДГ “Иванка Ботева” – 71, където ще има само една първа група от 34-35 деца. Подадените молби за “Евгения Кисимова” са 64, също за една група, а желаещите да запишат детето си в “Първи юни” са 61.
В “Райна княгиня” са входирани 108 молби, като там ще бъдат формирани 2 първи групи. Голям интерес има и към ДГ “Соня”, където са приети 98 молби. “Т.г. ще бъдат разкрити 2 първи групи, каквато възможност имаме на всеки четири години. Максимумът, който можем да приемем в тях, е общо 60 деца”, уточни директорът на “Соня” Жаклин Харалампиева-Павлова.
Голям интерес има и към детските градини “Слънце” и “Здравец”. 68 са подадените молби в ДГ “Слънце”, като 35 деца ще бъдат приети в групата на 3-годишните, а 11 ще постъпят в смесената група, уточни директорът на градината Албена Генчева. Други 11 деца са пренасочени към останалите детски градини, тъй като са кандидатствали на повече от едно място.
В “Здравец” групата на най-малките ще е между 35 и 38 деца, предвид броя на желаещите да запишат децата си там.
“Всички деца ще бъдат приети в детските градини в общината. За поредна година има струпване в определени заведения, макар че всички екипи в градините работят отлично и сме се постарали да уеднаквим условията в детските заведения. Хубавото е, че тази година след големия ремонт в ДГ “Рада Войвода” ще разкрием още една допълнителна първа група или общо две. В нея ще постъпят деца, навършили 2 г. и половина, тъй като има над 50 заявления за яслената група. Надяваме се и обновената ДГ “Пролет” също да запълни капацитета си, като т. г. са подадени 29 молби”, уточни Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование”. И допълни, че се наблюдава голям интерес към детските градини в близките населени места като Беляковец и Дебелец, които са с пълен капацитет. В Беляковец от 52 деца 39 са от В. Търново. Допълнителни легла са осигурени и за децата в Церова кория. Най-слаб интерес има към забавачката в Килифарево, отчитат от Общината.
По данни на ГРАО родените през 2016 г. деца в общината са 842. Това реално няма да създаде проблеми, защото практиката е показала, че не всички ще постъпят в първа група след навършване на 3 г. Списъците с приетите деца ще бъдат изнесени на 1 юни, а записването след първото класиране продължава до 15 юни, след което ще бъде обявено второто класиране.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново