По 400 лева на ден си изкараха опитните гъбари

Публикувано на пт, 16 юли 2021
1288 четения

Между 300 и 400 лв. на ден са заработвали опитните гъбари в Еленския балкан тази година. Заради дъждовете горите изобилстваха от гъби, а количествата в областта, а и в цялата страна бяха рекордно високи. Хора от бранша казват, че толкова гъби не е имало от много години. Масово продукцията, изкупувана от пунктовете, е предназначена за чужбина – Германия, Франция, Холандия, Италия и др. Нашите гъби са предпочитани в сравнение с тези, които са брани в Полша и Румъния, защото са с много по-добри качества. “Царицата на гъбите” – манатарката, е най-търсена в Италия, пачият крак в Германия, а във Франция са любители на всички видове гъби.
В Еленския край брането на гъби дава препитание за много семейства. Има и такива, които си вземат отпуск, за да изкарат някой лев допълнително към семейния бюджет. А като свърши сезонът на гъбите, залагат на билки и плодове.
И тази година гъбарите събираха основно пачи крак и манатарка, разказва Стефан Дончев от Елена, който работи в най-голямата фирма по изкупуване на диворастящи гъби и билки. Казва, че и цените са добри и не са падали под 6-7 лв. За манатарката цената варира и според качеството. Берачите са заложили също и на другите видове като челядинка, майска гъба, тръбенката и други, виреещи в региона.
Опитните гъбари отчитат сезона като изключително силен за разлика от миналата година, когато периодът на беритба се оказа необичайно кратък и вместо в началото на април започна чак в края на май. А за Стефан Дончев, чийто бизнес изцяло зависи от природата, темата за опазването ѝ е особено важна и неведнъж е споделял притесненията си, че заради масовата и безразборна сеч в горите след време може да няма нито една гъба в България.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново