ПМГ “Васил Друмев” – най-желаното училище от бъдещите осмокласници

Публикувано на чт, 15 юли 2021
2288 четения

Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във В. Търново е най-желаното училище в областта от бъдещите осмокласници. Това стана ясно от първото класиране на кандидат-гимназистите. Три от специалностите на школото попадат сред петте паралелки, в които приемът е с най-висок бал, а останалите са сред най-исканите 11.
Най-висок максимален бал има в паралелката на ПМГ “Математика с немски език” – 491,5, която е и с най-високия минимален бал – 413,75. Това означава, че да бъдат приети там имат шанс само пълните отличници. Второто място в класирането по максимален бал е за паралелката “Обществени науки” в СУ “Вела Благоева” – 489,75, в която обаче минималният е много нисък – 154,25. Трета и четвърта се нареждат други две специалности на ПМГ – “Информатика с английски език” и “Математика с английски език”, при които максималният бал е 487,5. На пето и шесто място са две специалности на СУ “Емилиян Станев” – “Изобразително изкуство” и “Графичен дизайн”. Десетката допълват паралелките “Биология с английски” на ПМГ, “Интериорен дизайн” на ПГСАГ “Ангел Попов”, “Английски език и немски език” на ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” и “Системен програмист”, отново на ПМГ.
В Г. Оряховица най-предпочитани са двете паралелки на СУ “Георги Измирлиев” – “Природни науки – биология и химия” и “Английски и IT с испански”, а трета остава “Приложно програмиране” на ПГЕЕ “М. В. Ломоносов”.В Свищов с най-висок бал се влиза в специалностите в СУ “Николай Катранов”.
Записването на седмокласниците, успели при първо класиране, продължава от 14-ти до 16 юли. В този период се подават и заявленията за следващо класиране. Ако ученикът е приет по първо желание, той трябва да се запише и не може да участва във Второ класиране. В случай че не направи това, губи мястото си. Второто класиране ще бъде обявено на 20 юли. Ако ученикът е приет по второ, трето или следващо желание, вариантите са два. Той или трябва да се запише, при което не може да участва в следващото класиране, или да подаде заявление за второ класиране, поясняват от Регионалното управление на образованието във В. Търново.
За учебната 2021/2022 г., със заповед на началника на РУО е преустановен държавният прием на ученици в 8 клас в 6 паралелки. Това са: Половин паралелка професия “Електротехник”, специалност “Електрообзавеждане на железопътна техника” в ПГЖТ “Н. Й. Вапцаров” в Г. Оряховица; половин паралелка професия “Организатор по експлоатация в железопътната инфраструктура”, специалност “Ръководител движение” в същото училище; една паралелка професия “Помощник-треньор”, специалност “Помощник-треньор” в ПГХТ “Проф. д-р Асен Златаров” в железничарския град; половин паралелка професия “Техник на компютърни системи”, специалност “Компютърна техника и технологии” в ПГЕ “А. С. Попов” във В. Търново, която се намалява от 26 места на 13 места; половин паралелка професия “Електротехник”, специалност “Електрообзавеждане на транспортна техника” в същата гимназия, която се редуцира от 26 на 13 места, и една паралелка професия “Фермер”, специалност “Земеделец” в СУ “Цанко Церковски” в П. Тръмбеш, която се намалява от 52 на 26 места.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново